Valea Țerovei va fi creierul IT al Reșiței!    

Valea Țerovei va fi creierul IT al Reșiței!    

Primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, face ca lucrurile să se miște foarte repede în administrația locală și mai în toate domeniile, fie că vorbim de drumuri, unități de învățământ, deșeuri selective, locuri de joacă pentru copii.

   Una dintre cele mai recente inițiative ale edilului reșițean se referă la implementarea proiectului „Platforme de testare pentru cybersecurity și tehnologii de cloud”, prin asocierea administrației locale cu ARIES – Asociația Română pentru Industrie Electronică și Software, filiala Timișoara și este depus spre finanțare pe axa prioritară AM POC Mari infrastructuri de Cercetare Dezvoltare – proiecte pentru clustere de inovare.

„Consiliul Local a aprobat o inițiativă prin care Reșița intră în asociația ARIES – Asociația Română pentru Industrie Electronică și Software, cu scopul de a realiza în Parcul Industrial de pe Valea Țerovei o construcție care să reprezinte un cluster IT sau mai bine zis un database pentru servere și nu numai. Zona Parcului Industrial beneficiază de avantaje foarte mari: avem curent aproape nelimitat fiind stația de 20.000 de kilovolți în apropiere care deservea industria din Mociur. Acest gen de servicii de database are nevoie de foarte mult curent electric, vorbim de o pădure de servere care pot găzdui site-uri gen Amazon, Google, Facebook, Instagram și așa mai departe. În afară de curent electric necesar pentru servere și pentru răcire, avem internet de mare viteză în Reșița, pentru că suntem parcurși de o rețea de internet de viteză care face legătura de la Timișoara cu Serbia sau alte zone. Dacă vom reuși să ne finanțăm din fonduri europene, vom genera și locuri de muncă bine plătite, vorbim de  50- 100 de IT-iști, care trebuie să asigure mentenanța și eventual dezvoltarea de produs. În același timp punem Reșița pe harta IT-ului din punctul acesta de vedere și este și o securizare a orașului, pentru că orice obiectiv de genul acesta te pune și pe o zonă de securitate mult mai serioasă”, a precizat primarul Ioan Popa în expunerea de motive pentru aprobarea proiectului hotărârii Consiliului Local.

Municipiul Reșița vine în asocierea cu ARIES –Timișoara cu un teren de 13 hectare din Parcul Industrial de pe Valea Țerovei. Pe acest teren se va construi o hală care va face parte din proiectul Banat Software. „S-a aprobat și concesionarea acestui teren în Parcul Industrial, cu cotă zero, fiind practic contribuția noastră în proiect. În afară de taxa de participare în această asociație nu presupune alte costuri investiționale pentru Reșița. Dacă nu va ieși proiectul în termen de doi ani de zile, vom redisponibiliza terenul pentru alte investiții”, a mai adăugat edilul.

FLORIN  ȘTIUBE

Lasă un răspuns