Toți gugulanii vor avea gaz metan

Toți gugulanii vor avea gaz metan

Ministrul Afacerilor de Interne, Marcel Vela a adus la cunoștința cărășenilor, pe pagina proprie de socializare, despre un megaproiect pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale din Planul Național de Investiții și Relansare Economică, program de guvernare al cabinetului Orban. Județul Caraș-Severin este beneficiarul direct al programului de investiții, prin construirea unei conducte de transport a gazelor naturale care va include toate localitățile de pe traseul Topleț – via Băile Herculane – Caransebeș (sat Jupa).

„Dragi bănățeni,

Aseară, 31 iulie 2020, o seară istorică, Guvernul liberal al României a adoptat, în cadrul ședinței proiectul Hotărârii Guvernului privind declararea proiectului de investiții „Conducta de transport a gazelor naturale în direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa” ca proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale.

În prezent, în zona de vest a Județului Mehedinți, precum și în zona de sud-est a Județului Caraș-Severin, NU există conducte de alimentare cu gaze naturale, iar pentru încălzirea locuințelor, a spațiilor turistice sau comerciale, cât și a obiectivelor economice, sociale sau culturale este utilizat doar lemnul, cărbunele și gazul lichefiat.

Acești combustibili creează disconfort, poluează mediul și contribuie la exploatarea pădurilor, iar concetățenii noștri se confruntă cu multe probleme sociale și economice.

Îmi doresc, ca întotdeauna, să fim alături alături de oameni, prin proiecte și acțiuni concrete, iar îmbunătățirea condițiilor de trai, precum și atingerea standardelor de viață europene, prin furnizarea de gaze naturale reprezintă un obiectiv esențial.

Asigurarea tuturor utilităților va atrage investitori, va crea noi locuri de muncă și, în consecință, va duce  la dezvoltarea economică și socială a celor două județe. Întreaga zonă a Dunării sau a Carașului beneficiază de numeroase hoteluri, pensiuni turistice, agroturistice și baze de tratament care trebuie susținute și valorificate cât mai eficient.

Unul dintre pilonii multipli ai turismului în județul nostru este reprezentat de potențialul balnear asigurat prin stațiunea Băile Herculane, care moștenește un patrimoniu și o cultură balneo-climatică cu o istorie de peste două mii de ani.

În Caraș-Severin, pe direcția Topleț – Băile Herculane – Jupa, numai Municipiul Caransebeș este alimentat cu gaze naturale. Astfel, actul normativ adoptat astăzi (nr. ieri, 31 iulie ) de Guvernul PNL prevede ca traseul conductei din județul Caraș-Severin să traverseze următoarele unități teritorial-administrative:

📌 Comuna Topleț,

📌 Orașul Băile Herculane;

📌 Comuna Mehadia;

📌 Comuna Cornea;

📌 Comuna Domașnea;

📌 Comuna Teregova;

📌 Comuna Armeniș;

📌 Comuna Slatina Timiș;

📌 Comuna Bucoșnița;

📌 Comuna Buchin;

📌 Comuna Turnu Ruieni;

📌 Comuna Obreja;

📌 Municipiul Caransebeș.

             Prin această realizare, se poate asigura alimentarea cu gaze naturale doar în traseul direct pentru peste 30.000 de consumatori casnici, 136 de instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale etc.) și încă 231 de agenți economici în județul nostru.

            De asemenea, prin construirea unei noi conducte de transport gaze naturale din direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane către Caransebeș se creează premisa de interconectare a sistemului național de transport a gazelor naturale în partea de sud-vest a țării. Astfel, prin conexiunea din Jupa, între coridorul BRUA (tronsonul Hațeg-Caransebeș- Lugoj) si noua rețea de transport gaze naturale (tronsonul Orșova-Caransebeș) se va realiza o presiune ridicată in reteaua națională de furnizare a gazelor naturale către toți consumatorii din Banat.

Nu în ultimul rând, prin implementarea acestui proiect de importanță națională, prin accesul la rețeaua de gaze naturale, vizăm și următoarele obiective:

📍 reducerea cheltuielilor autorităților locale pentru accesul la rețelele de gaze naturale.

📍 crearea unor noi locuri de muncă;

📍 diversificarea surselor de energie pentru județul Caraș-Severin;

📍 creșterea nivelului de confort a cetățenilor;

📍 reducerea emisiilor și poluării

📍 reducerea tăierilor forestiere și distrugerilor din zonele ariilor naturale protejate;

📍 creșterea potențialului turistic al județului;

📍 dezvoltarea stațiunii balneoclimaterice Băile Herculane, care dispune de o paletă foarte largă de factori naturali: ape minerale carbogazoase, feruginoase, calcice, magneziene, atermale;

📍 crearea oportunităților în domeniul turismului pe tot culoarul Timiș – Cerna și realizarea unor noi capacități hoteliere, modernizarea celor existente, generând astfel capacitatea de a se crea spații de cazare pentru atargerea unui număr mai mare de turiști;

📍 creșterea investițiilor în industrie, servicii și agricultură”

O investiție care ridică standardul de viață al zonei gugulane și la care guvernul Orban a avut ambiția și determinarea să-l inițieze.

Diana Apetrei

Lasă un răspuns