Tot ce e de știut despre taxa de drum-ROVINIETĂ 2022

Tot ce e de știut despre taxa de drum-ROVINIETĂ 2022
Tot ce e de știut despre taxa de drum-ROVINIETĂ 2022. Atunci când se deplasează pe drumurile din afara localităților, fie ele naționale, europene sau autostrăzi, șoferii trebuie să plătească o taxă de drum numită rovinietă.

Dacă circulă fără o rovinietă valabilă, șoferii pot fi amendați, însă dacă aceștia circulă mai mult timp fără o rovinietă valabilă, până află de această încălcare a legii, ei nu pot fi amendați decât o dată.

1. Ce este, de fapt, rovinieta?

Rovinieta este taxa de drum care trebuie achitată de șoferii care utilizează rețeaua de drumuri naționale din România. Sunt vizate autostrăzile, drumurile expres, drumurile internaționale și drumurile naționale principale și secundare.

2. De unde poți cumpăra o rovinietă?

În afara posibilității de a cumpăra o rovinietă din benzinării cu bani numerar, șoferii au posibilitatea de a cumpăra rovinieta online (pe site-ul www.erovinieta.ro.) sau prin SMS (la numărul 7500), iar plata poate fi făcută fie cu cardul, fie la achitarea facturii telefonice, dacă se plătește prin SMS. Procedura completă pentru achiziționarea online a rovinietei poate fi găsită aici.

3. Cât costă rovinieta în 2022?

Sumele pe care trebuie să le plătească șoferii pentru cumpărarea unei roviniete diferă în funcție de tipul autovehiculului, iar acestea au rămas neschimbate față de 2021. Astfel, în ceea ce privește autoturismele, tarifele rovinietei sunt de trei euro pentru șapte zile, șapte euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni.

În cazul vehiculelor de transport marfă cu masa totală admisibilă tehnic (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, tarifele sunt de șase euro pentru șapte zile, 16 euro pentru 30 de zile, 36 de euro pentru 90 de zile și 96 de euro pentru 12 luni.

Potrivit OG 15/2002, prețurile rovinietei diferă în funcție de categoriile autovehiculelor.

4. Rovinieta se poate plăti și după efectuarea deplasării?

Nu. Spre deosebire de taxa de pod, rovinieta trebuie plătită înainte de a circula în afara localității de domiciliu. Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informațiilor privind achitarea ei în baza de date a autorităților și expiră la sfârșitul ultimei zile a duratei pentru care a fost achitată.

5. Rovinieta cu datele greșite poate fi corectată?

În situația în care șoferii descoperă, după achiziția rovinietei, că au fost trecute greșit datele de identificare ale vehiculelor, erorile pot fi corectate relativ ușor de Compania Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), prin transmiterea unei solicitări din partea șoferilor. Totuși, anularea unei eventuale amenzi pentru neplata rovinietei nu mai este de competența autorității, cei sancționați trebuind să se adreseze instanțelor pentru anularea lor.

6. Pot cere banii înapoi pe rovinietă la vânzarea mașinii?

Da. În 2019 s-a stabilit că, în cazul în care își vând mașina, foștii proprietari pot cere CNAIR returnarea parțială a banilor de rovinietă pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei. Mai exact, cel ce vinde mașina poate cere returnarea banilor pentru perioada dintre momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de el, adică din momentul în care cele două roviniete se suprapun.

Citește și: Amenzi mai mari pentru lipsa rovinietei

7. Cum sunt identificați șoferii care circulă fără rovinietă?

Pentru a-i identifica pe șoferii care circulă pe drumurile publice fără o rovinietă valabilă se folosesc acum și camere fixe, dar și mobile, amplasate pe diferite porțiuni ale drumurilor. Numărul camerelor fixe folosite în prezent pentru identificarea celor care merg fără rovinietă trece de 100.

8. Ce amenzi riscă cei care circulă pe drumurile publice fără rovinietă valabilă?

Amenzile sunt cuprinse între 275 și 11.900 de lei. Cele mai mici amenzi se dau în cazul autoturismelor (275 – 550 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone (5.950 – 11.900 de lei). Amenzile pentru lipsa rovinietei au fost majorate recent, după intrarea în vigoare a Legii 241/2022.

9. Pot fi informat aproape de expirarea termenului de valabilitate a rovinietei?

Șoferii care au o rovinietă cu o valabilitate mai mare de 30 de zile vor fi informați, prin e-mail, despre data expirării ei. Acest lucru este posibil din primăvara acestui an. Doar dacă și-au dat deja acordul pentru a fi notificați despre acest lucru distribuitorului de roviniete de la care au cumpărat rovinieta.

10. De câte ori poți fi amendat dacă ai circulat mai multe zile fără rovinietă?

După ce șoferul fost sancționat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă; autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa despre aplicarea amenzii. În tot acest timp, șoferul nu mai poate fi sancționat pentru circularea fără rovinietă valabilă.

11. Există și mașini exceptate de la plata rovinietei?

Da, doar dacă este vorba de vehicule folosite exclusiv la transportul public local de persoane prin servicii regulate. Pe raza teritorial-administrativă a unei localități, de cele destinate transportului școlar și de mașinile cu număr provizoriu de înmatriculare. Cei care transportă persoane între localități și alte tipuri de transportatori nu beneficiază de aceeași facilitate.

Lasă un răspuns