S-au modificat normele privind cazierul judiciar

S-au modificat normele privind cazierul judiciar

S-au modificat normele privind cazierul judiciar. HG 444/2024, ce se aplică din această săptămână, stabilește eliminarea referirilor privind obligaţia persoanei fizice majore care însoţeşte minorul la ieşirea din ţară de a prezenta certificatul de cazier judiciar și din norme.

Poliţistul de frontieră este cel care verifică situația judiciară a însoțitorilor adulți ai minorilor, prin intermediul Sistemului Naţional de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS.

Astfel, cazierul judiciar se emite pe loc, polițiștii de frontieră având acces la cele mai recente informații cuprinse în certificatul de cazierul judiciar al unei persoane.

Legea stabilește că minorii nu pot să treacă frontierele țării noastre fără să fie însoțiți de o persoană majoră, iar acordul părinților sau al reprezentantului legal este necesar aproape în toate situațiile.

Citește și: Cum îți faci cont pe ghiseul.ro ca să plătești de acasă impozite, amenzi și taxe
Copilul poate călători în străinătate însoțit și de o altă persoană majoră, care nu este nici părintele, nici reprezentantul său legal. În mod similar situației în care un părinte călătorește singur cu copilul său, în baza acordului celuilalt părinte, însoțitorul are, în cazul de față, obligația de a avea asupra sa o declarație de acord a ambilor părinți sau a părintelui căruia i-a fost încredințat copilul sau care exercită autoritatea părintească de unul singur ori a reprezentantului legal al copilului.

Lasă un răspuns