Cum îți faci cont pe ghiseul.ro ca să plătești de acasă impozite, amenzi și taxe

Cum îți faci cont pe ghiseul.ro ca să plătești de acasă impozite, amenzi și taxe

Cum îți faci cont pe ghiseul.ro ca să plătești de acasă impozite, amenzi și taxe. Ghișeul.ro este un portal online care facilitează interacțiunea dintre cetățeni și instituțiile statului, eliminând necesitatea de a merge la ghișeele fizice ale acestor instituții.

Prin intermediul acestui portal sau al aplicației mobile asociate, utilizatorii pot efectua diverse plăți online, cum ar fi taxe și impozite imobiliare sau auto, taxe de timbru judiciar, precum și alte servicii publice, cum ar fi obținerea cazierului rutier sau judiciar și plata amenzilor.
Deși departe de a fi perfectă, digitalizarea relației dintre cetățeni și stat a făcut câțiva pași în direcția mutării unor servicii până nu demult posibile numai la ghișeul clasic, spre varianta digitală a acestuia.

Ce poți rezolva prin ghiseul.ro

Cei interesați să scape de, măcar, o parte din deplasările aferente interacțiunii cu autoritățile au la îndemână un instrument destul de simplu, ghișeul.ro.
Portalul (sau aplicația mobilă cu același nume), oferă posibilitatea de a efectua plata online a unor taxe și impozite către instituțiile înrolate în platformă. Impozite imobiliare și auto, taxe de timbru judiciar, pașaport, permis, numere de înmatriculare.

Mai mult, prin intermediul portalului poate fi obținut cazierul rutier sau cel judiciar, pot fi plătite anumite amenzi și chiar utilități (de fapt, acest capitol este limitat la un singur furnizor). În plus, portalul permite verificarea și, eventual, plata poliței de asigurare împotriva dezastrelor (PAD).

Cum îți faci cont pe ghișeul.ro

Crearea unui cont de utilizator este simplă și intuitivă, cei interesați trebuind câțiva pași, pentru care sunt necesare CNP-ul, o adresa de email validă și un card bancar activ.

În ceea ce privește cardul bancar, titularul acestuia trebuie să corespundă cu solicitantul datelor de acces, neputând fi folosit cardul părinților, soției etc.
De asemenea, cardul trebuie să fie înrolat în sistemul 3DSecure, la una dintre următoarele bănci: AlphaBank, Banca Transilvania, BCR, BRD – Groupe Société Générale, CEC Bank, Exim Banca Românească, First Bank, Garanti Bank, ING Bank, Libra Internet Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, Vista Bank. La acest capitol fiind, trebuie menționat că înregistrarea utilizatorului și folosirea portalului sunt gratuite.
Citește și: Dispozitivele mobile vor avea același tip de încărcător
După crearea contului și accesarea portalului folosind numele și parola primite în prealabil pe mail, utilizatorii pot să vadă ce taxe și impozite locale datorează (în toate localitățile din țară unde au deschis un rol fiscal) și, cel mai important, pot face direct plata acestora, dacă doresc.
De asemenea, pot fi efectuate plăţi aferente prestării oricărui serviciu public, precum şi orice plăţi aflate în legătură cu prestarea respectivului serviciu public.

Efectuarea de plăți parțiale

Pe lângă comoditatea utilizării, folosirea ghișeul.ro prezintă și avantajul faptului că plățile nu sunt restricționate de programul de funcționare al instituțiilor cărora le sunt adresate, astfel încât pot fi făcute la orice oră din zi sau din noapte.
În plus, portalul permite efectuarea unor plăți parțiale (care pot fi efectuate numai dacă instituția titulară a sume permite plăți fracționate). Pentru aceasta, trebuie selectat câmpul cu suma din dreptul taxei și modificat cuantumul.

Lasă un răspuns