Rutele Cultural Turistice ale județului Caraș-Severin

Rutele Cultural Turistice ale județului Caraș-Severin

Rutele Cultural Turistice ale județului Caraș-Severin

Dacă după prezentarea noastră de ieri ați adăugat județul Caraș-Severin pe lista voastră cu „rezoluții”  și călătorii din acest an, trebuie să știți și că aici se găsesc numeroase rute culturale turistice dezvoltate pe plan național, regional sau local, recunoscute oficial.
Pentru dezvoltarea produselor turistice în vederea implementării lor în destinațiile turistice, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a realizat un sistem voluntar de recunoaștere a Rutelor Cultural Turistice dezvoltate de organizațiile de turism sau de autoritățile publice pe plan local/regional/național.
Astfel, pentru călătoria, care poate începe în județul Caraș-Severin, dar vă poate purta chiar dincolo de granițe, indiferent de sezon, vă propunem să vă lăsați surprinși de una dintre următoarele rute:
Ruta culturală (europeană) a orașelor termale istorice din Europa – certificată de Consiliul Europei, în care România este inclusă prin orașul – stațiune Băile Herculane, care are patrimoniu încă din perioada romană. Atestarea stațiunii datează din anii 153 d.C., fapt consemnat într-o „tabulă votivă” din băi.

Cunoscând proprietățile curative ale apelor, romanii au construit la Therme Herculi, băi, monumente și statui, închinate zeilor Hercules, Esculap și Hygieia. Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ce mulțumesc zeilor pentru vindecare.

Rutele Cultural Turistice ale județului Caraș-Severin

Muzeul băilor, băile imperiale romane, băile imperiale austriece, basorelieful lui Hercule sculptat în stâncă încă din vremea romanilor, gara din Herculane în stil baroc austriac, cabana de vânătoare a împăratului Franz Josef, cazinoul sunt câteva dintre atracțiile turistice pe care le poți vizita aici.

Rutele Cultural Turistice ale județului Caraș-Severin

Ruta culturală transnațională “Pe urmele lui Hercules” – care se desfășoară pe teritoriul județelor Caraș-Severin – cu stațiunea Băile Herculane, Mehedinți, Gorj și obiective turistice din două districte din Serbia, respectiv: Stațiunea ”Lacul de argint” și Cetatea Golbăț din Branicevo și Muzeul Lepenski Vir, districtul Bor.
Rutele Cultural Turistice ale județului Caraș-Severin
Traseul „Pe urmele lui Hercules” urmărește firul epic al Legendei lui Hercules și unește, pornind din milenara stațiune de pe Valea Cernei, Băile Herculane, destinații turistice din cele trei județe din sud – vestul României, având un patrimoniu natural (Parcul Național Domogled – Valea Cernei, Geoparcul Platoul Mehedinți, Parcul Natural Porțile de Fier), cultural (mănăstiri, mori pe apă), istoric (monumente istorice, muzee), cu mare potențial de dezvoltare turistică, cu scopul de a le promova, sub un singur brand și de a dezvolta un nou produs turistic.
Citește și: Județul Caraș-Severin este promovat de MEAT la nivel național
Ruta națională “Patrimoniul Industrial din România” – dezvoltată în județele Caraș-Severin și Timiș. Chiar în reședinta județului Caraș Severin, puteți vizita Muzeul Locomotivelor cu Abur, locul unde exista peste 16 exponate din diverse timpuri ce au fost realizate chiar la Reșita.
Cea mai importantă locomotivă din colecția muzeului este RESICZA, care se numără printre primele trei locomotive cu aburi construite în Sud-Estul Europei.

Rutele Cultural Turistice ale județului Caraș-Severin

Ruta națională „Pe urmele Împărătesei Elisabeta (Sissi)”- proiect inițiat de Primăria Băile Herculane, care pune în valoarea istoria și frumusețea stațiunii.

Rutele Cultural Turistice ale județului Caraș-Severin

La Caransebeş, oraș pe care împărăteasa l-a vizitat în două rânduri, a fost ridicată în anul 1914 o statuie din marmură de Rușchița în amintirea acesteia. Aceasta este una din cele cinci statui realizate cu acordul împăratului, și singura care o înfățișează pe împărăteasă în mărime naturală și într-o manieră mult mai realistă în comparație cu celelalte patru, mai stilizate, aflate la Viena, Budapesta, Corfu și Geneva.

Rutele Cultural Turistice ale județului Caraș-Severin

Ruta locală a muzeelor în aer liber „Caransebeşul cultural, sub dalta sculpturii”.
Orașul Caransebeș se poate lăuda cu nu mai puțin de 18 clădiri istorice importante; 5 lăcașuri de cult; 10 monumente și plăci comemorative; două muzee (colecții muzeale); 2 parcuri; 6 statui. Dintre acestea puteți vizita: Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță; ruinele din centrul civic; Ruinele din centrul civic, Cinema Luna – unul din cele mai vechi cinematografe de pe actualul teritoriu al României; Catedrala istorică „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, Galeria de Artă „Corneliu Baba; etc.

Rutele Cultural Turistice ale județului Caraș-Severin

Alte rute pe care le mai puteți vizita în Caraș-Severin sunt: rutele naționale „Moștenirea Imperiului Roman în România”; „Herculane pe aripi de vals”, rutele regionale: „Țara Caraşului – Un Habitat Românesc şi Central European”, “Reşiţa – Simbolul Fierului”, “Banatul de clisură – Paradis la Dunăre”.
Surse foto:
https://destinatie-romania.ro/obiective-turistice-din-judetul-caras-severin/
http://turism.cjcs.ro/
https://www.centruturistic.ro/baile_herculane.html
https://primaria.baile-herculane.ro/
ro.wikipedia.org/wiki/Caransebeș
https://www.primariaresita.ro

Lasă un răspuns