Romeo Dunca vrea „Big Brother” pentru a proteja pădurile!

Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, și-a petrecut week-endul în mijlocul naturii în zona Muntelui Mic,  a admirat frumusețiile naturii din zona Poianei Mărului și bucuria turiștilor din zonă. În același timp însă a observat și două camioane de lemne care i-au generat instant o idee de a proteja eficient „aurul verde” și care va deveni cu siguranță operațională în viitorul apropiat.

Astăzi (nr. vineri, 7 noiembrie) am urcat cu mașina de la Poiana Mărului până la Muntele Mic. Am numărat pe cei 6 km, de la ieșirea din stațiune până la cascada de pe râul Sucu, exact 56 de persoae . Printre ei vreo 10 copii. Au ieșit să se bucure de culorile toamnei văzute într-o plimbare pe jos pe cursul râului ce alimentează lacul. Cu atât mai mult cu cât Poiana nu oferă deocamdată nimic. Doar cazare și spectacolului naturii.  Drumul se poate face cu ușurință la pas, deși pe multe porțiuni e plin de noroi de la exploatările forestiere.

Pe lângă turiștii însetați de frumos am întâlnit, bineînțeles 2 camioane cu lemn. E normal sa recoltăm masă lemnoasă iar atâta timp cât acest lucru se face legal nu putem și nu trebuie să ne opunem.

foto arhiva; fanatik.ro

Dar mă miră hărnicia firmelor care sâmbăta, la ora 13 scot din pădure camioane supraîncărcate. Pentru că liniștea toamnei de pe râul Sucu sau Bistra Mărului, sau de pe cine știe câte alte râuri din țară e tulburată de camioane care în zile de odihnă sau de sărbătoare extrag lemn din pădure.

Locațiile turistice ar trebui să fie în zile de relax scutite de traficul camioanelor supraîncărcate pline cu lemn care oricum și peste tot depășesc greutatea admisă pe axe.

Protejarea pădurilor prin exploatare rațională și legală trebuie să se întâmple. De aceea in judetul Caraș Severin ieșirea lemnului din pădure trebuie în detaliu controlat. Nu mă refer aici neaparat la nevoile localnicilor de lemn de foc cât la zecile sau sutele de camioane ce ies zilnic din pădurile Carașului și merg spre fabricile de procesare.

Controlul strict impune posibilitatea aplicării de reguli în folosul cetățenilor care locuiesc în satele de la marginea pădurii. Cât și evidența exactă a masei lemnoase extrase în folosul protejării pădurii ori respectării prevederilor legale. De exemplu, în zona Poiana Mărului și în satul Borlova o amărâtă camera video de 150 euro conectată la internet și montată astfel încât să supravegheze drumul ar rezolva tot. Inclusiv evidența cantității de lemn ieșită, ora si număr de înmatriculare al autovehiculului implicat. În acest mod tot perimetrul pădurilor din zona turistică Poiana Mărului Muntele Mic ar fi la amănunt și atent supravegheat.

Mai departe informațiile recepționate și descărcate pe un calculator aflat de exemplu chiar în incinta unui birou de la Consiliu Județean și comparate cu informațiile legate de avizele emise pe ziua respectivă transmise on-line de la Garda Forestieră ar rezolva ușor tot. Iar dacă în acel birou s-ar strânge informații de la 50 de camere aflate în pozițiile cheie de pe drumurile ce ies din păduri am putea avea un control exact si nu s-ar dubla nici un transport pe un singur aviz.

Fiind sub supravegherea mea, la mine la birou cred că s-ar bucura si responsabilii silvici. Ar putea cu ușurință să fie mai exigenți. Să dea vina pe mine. Ce mai contează câțiva ,,simpatizanți în plus” din cei care supraîncarcă camioanele sau fac alte nereguli…”, a scris Romeo Dunca pe propria pagină de socializare.

Roemo Dunca face apel și la iubitorii de natură pentru a susține cu propuneri pentru locuri de amplasare a camerelor video în zonele unde se taie material lemnos.

Zona Țarcu o cunosc în detaliu așa ca aici știu unde ar trebui plasate camere. Astept sugestii pentru a împânzii tot județul cu astfel de spioni. Pentru o rapidă și posibilă implementare a unui sistem ce tine de județul nostru vă rog sa căutați, cei care doriți să mă ajutați, posibile locații ideale. Va dau câteva indicii. 

1. Să fie neapărat la intrarea sau ieșirea din primul sat de la marginea pădurii astfel încât să nu existe scuza că se vine din altă direcție.

2. În incinta unei proprietăți cu acceptul proprietarului pentru a avea sursă de curent și protecție.

3. Focusarea camerei să prindă drumul cu posibilitatea identificării numărului de înmatriculare.

4. Locația să fie acolo unde în mod frecvent se extrage lemn din pădure.

Am putea chiar si premia un proiect în detaliu pentru o astfel de supraveghere a județului până la apariția vestitului proiect național de urmărire a tranzitului masei lemnoasă”, a mai precizat Romeo Dunca.

Lasă un răspuns