Reșița se mândrește cu un centru modern! Primarul Reșiței, Ioan Popa, se declară pe deplin mulțumit

Reșița se mândrește cu un centru modern! Primarul Reșiței, Ioan Popa, se declară pe deplin mulțumit.
Chiar şi aşa, peisajul urban modernizat, cu tot cu feeria sa nocturnă unică, rămâne sursă de discuţii.
Întrebat cât a costat piaţa, deoarece există păreri cum că ar fi mai scumpă decât cea din Oradea, edilul a ţinut să le contrazică: „Asta e altă informaţie falsă care se vehiculează! Proiectul iniţial a fost 10 milioane de euro, din care 6 milioane piaţa şi 4 milioane cele şase străzi. În urma licitaţiei, s-a adjudecat undeva la 5 milioane piaţa şi la 3 milioane de euro cele şase străzi. Însă vorbim de 2,5 hectare. Dacă facem un calcul, pe metrul pătrat, pur şi simplu, grosso modo, 5 milioane împărţit la 2,5 hectare înseamnă 200 de euro metrul pătrat. Dar atenţie, acest metru pătrat nu cuprinde strict piatră şi manoperă. Cuprinde absolut toate lucrările care au fost făcute pe partea de apă, canal, electric, peisagistică, bănci, stâlpi de iluminat, copaci plantaţi zilele trecute, locuri de joacă şi alte obiective. Eu am luat întotdeauna în analiză Alba Iulia şi Oradea. Alba Iulia a lucrat undeva la 250 de euro metrul pătrat, Oradea a fost undeva la 170 de euro metrul pătrat. Şi noi suntem practic la jumătatea distanţei dintre aceste două proiecte. Licitaţiile s-au făcut pe sistemul electronic de achiziţii publice, au fost trei ofertanţi, s-au analizat ofertele tehnice, financiare, din trei, doi s-au dus până în oferta financiară, şi comisia de validare a ales preţul cel mai mic dintre cele două oferte. Evident că în caietele de sarcini au fost condiţii foarte clar stabilite despre duritate, despre dimensiuni, despre absolut toate detaliile care, dacă n-ar fi fost sau n-ar fi respectate, fiţi convinşi că ADR-ul este un verificator foarte dur, de care nu treci în cazul în care lucrurile nu sunt conform caietului de sarcini din proiectare“.

Sursă foto: Banatul Montan (facebook)

Cât despre cine a dat banii, „98% este finanţare de la Bruxelles, 2% este contribuţia oraşului, asta trebuie ştiut, a subliniat primarul. Am văzut şi comentarii în care se făceau comparaţii între piaţa din Reşiţa şi piaţa din Oradea. Păi le spun acestor cârcotaşi un singur lucru: Oradea are un Centru Civic de tip baroc sau «Art Nouveau», cu clădirile binecunoscute, Vulturul Negru şi aşa mai departe, le ştim foarte bine, şi acolo se pretează un anumit tip de arhitectură urbană. Centrul Reşiţei a fost făcut în anii ‘75-’80, este un Centru făcut în perioada comunistă, care nu poate să asimileze de exemplu lampadare clasice, de fontă, pentru că nu are nimic de-a face cu începutul secolului trecut, vorbim de altă perioadă.

În plus, proiectanţii acestui Centru Civic, cei care au câştigat proiectarea, sunt doi oameni pe care eu îi respect foarte mult. Unul dintre ei a fost arhitect-şef al Sibiului, iar celălalt e un arhitect de prestigiu şi de renume din Cluj. Aceşti doi oameni au proiectat Centrul. Ar fi culmea ca noi, care suntem nişte diletanţi, să ne dăm cu părerea asupra unor oameni pentru care asta este meseria lor şi care asta au făcut toată viaţa“.

ALEXANDRA PASCARIU

Lasă un răspuns