Primarul Ioan Popa dorește să oprească „operațiunea Flotantul”!

Primarul Ioan Popa dorește să oprească „operațiunea Flotantul”!

În preajma alegerilor locale  are loc un fenomen interesant în special  în comunele considerate obscure cu un număr mic de locuitori, dar și în comunități „respectabile” unde primarul  simte „că nu este pe val”. Este vorba despre ceea ce presa a numit „Operațiunea Flotantul” , acolo unde în prag de alegeri numărul populației locale crește subit cu o pondere între 12% și 34%.  La alegerile locale din 2016,  au  fost de notorietate cazul localităților cărășene Brebu Nou (34% – creștere populație cu drept de vot), Fârliug (14%) și Brebu (12%). Urmărind trasabilitatea acestor localități, s-a constat că într-un „an neelectoral”, creșterea populației  este situată în jurul a „doar” 1-2%.

Metoda este simplă, dat fiind că numărul celor care votează într-o comună este mult mai mic în comparaţie cu electoratul unui oraş, câteva zeci de persoane în plus pot înclina balanţa atât în ceea ce priveşte numele primarului cât și a consilierilor locali.

La recenta conferință de presă a PNL Caraș-Severin, Ioan Popa, primarul municipiului Reșița, a luat atitudine publică privind condamnarea acestui mod de lucru.

„Vreau să fac un apel ferm către cei care au în minte de a face vize de flotant  în unele localități,  cum s-au mai întâmplat. Am în vedere că Reșița gestionează mai multe UAT-uri din punct de vedere al evidenței populației. În anul 2016, după alegeri am solicitat d-nei Miulescu la vremea respectivă, să-mi dea toate migrațiile de persoane de pe la Brebu Nou, Văliug, Soceni și așa mai departe, ca să vedem ce s-a întâmplat pe acolo. Am descoperit  cu indignare și cu stupoare, evident la vreo patru-cinci luni după alegeri, totul era tardiv, că pe la Brebu Nou au intrat în evidență 120 de persoane pe viză de flotant, într-o localitate care avea în mod curent 86 de locuitori, practic mai mult decât era populația, tindea către dublul ei!”, a spus Ioan Popa, primarul în funcție și candidatul PNL la primăria Reșița.

Edilul reșițean a și dorit să trimită un avertisment celor care se ocupă cu asemenea „practici electorale”.

„Împreună cu colegii noștri de la juridic, cu Ovidiu Rădoi, Dan Stan, avertizăm foarte ferm că vom studia ceea ce se întâmplă în această perioadă cu vizele de flotant pe toate aceste UAT-uri. Am solicitat Direcției de Evidență a Populației să-mi transmită zilnic, situația cu flotanții și în cazul în care vom identifica „mișcări de trupe” și tendințe de a modifica electoral un UAT, vom face plângeri penale pentru constituire de grup infracțional  în scopul de a deturna rezultatul unor alegeri într-o localitate. Este evident că organele abilitate pot verifica acest lucru, dacă interceptează telefoanele și mesajele care se dau între anumiți oameni. Dacă avem situația, să zicem, că 50 au corespondență sms cu un singur ins care  este înregimentat politic, atunci lucrurile astea se pot dovedi foarte ușor.  Nu poți să justifici tu, ca cetățean  al unei localități ca Brebu Nou,Văliug, Soceni, Zorlenț sau Brebul de Câmpie, unde găzduiești 40 de oameni  într-o casă?! Este o tehnică pe care o uzitează frecvent competitorii noștrii politici, este de notorietate și o știe toată lumea”. Ioan Popa  – candidatul PNL la primăria municipiului Reșița.

Una dintre variantele de oprire a „operațiunii Flotantul” este prezentată tot de primarul Reșiței.

„Închei subiectul acesta spun că în România este necesară reorganizarea administrativă  care nu a mai fost făcută din 1968, anul în care eu m-am născut, adică de 52 de ani! Suntem în același sistem de județe, orașe, primării  și pentru mine personal este o dovadă în plus că în România este imperious necesar să abandonăm ideea de a gestiona o comunitate cu doar 80, 100, 300 de oameni! Se pot întâmpla accidente de genul acesta, iar acolo unde sunt 100 de oameni nu este greu să-ți aduci 100-200 de oameni din altă parte și să contrabasculezi dorința celor care sunt realmente din zona respectivă”, a spus revoltat, Ioan Popa, primarul Reșiței.

FLORIN ȘTIUBE

One thought on “Primarul Ioan Popa dorește să oprească „operațiunea Flotantul”!

Lasă un răspuns