Pot elibera farmaciile antibiotice fără rețetă ?

Pot elibera farmaciile antibiotice fără rețetă ?

Pot elibera farmaciile antibiotice fără rețetă ? Da. Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial un ordin care schimbă modul în care sunt prescrise și eliberate antibioticele și antifungicele de uz sistemic. Noile reglementări vizează metodologia de monitorizare a prescrierii și eliberării acestor medicamente la nivel național și conferă farmaciștilor dreptul de a le elibera fără prescripție.

Ordinul 63/2024 emis de Ministerul Sănătății se concentrează pe monitorizarea riguroasă a prescrierii și eliberării antibioticelor și antifungicelor, cu scopul de a controla utilizarea rațională a acestora și de a combate rezistența la antibiotice.
Noutatea adusă de noile prevederi constă în aceea că, în situații de urgență medicală, farmaciștii pot elibera anumite antibiotice și antifungice fără prescripție medicală, în cantitatea necesară pentru 72 de ore (doză de urgență).
Aceasta este calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului și poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, în baza declarației pe proprie răspundere că nu a ridicat din altă unitate farmaceutică cantitatea aferentă dozei pe 72 de ore de administrare a medicamentului respectiv.
Citește și: Concediul medical în 2024
Printre antibioticele ce pot fi eliberate direct la farmacie, în doză de urgență, se numără Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina si Oxicilina. Lista completa a antibioticelor care pot fi eliberate de farmaciști (marcate cu ”*”) poate fi consultată în Anexa 1 a ordinului.
În plus, prescripția medicală va fi valabilă doar până la ultima zi a tratamentului indicat și va putea fi eliberată fracționat numai în cadrul aceleiași farmacii, însă aceasta trebuie să raporteze zilnic acest tip de operațiuni.
Farmaciștii vor trebui să se asigure că respectă noile prevederi și să înregistreze toate eliberările de astfel de medicamente, precum și să raporteze zilnic aceste informații, utilizând sistemul electronic de raportare dezvoltat în acest sens de Serviciul de Telecomunicații Speciale. De asemenea, farmaciile vor avea 60 de zile la dispoziție pentru a-și adapta sistemele informatice la noile cerințe.
Documentul stabilește o metodologie de monitorizare a prescrierii și eliberării medicamentelor din categoria antibioticelor și antifungicelor de uz sistemic, cu scopul de a avea o evidență clară a utilizării acestora.
Astfel, pentru medicamentele antibiotice și antifungice prescrise în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate, se va folosi un tip special de prescripție medicală, detaliată în cea de-a doua anexă a ordinului.
Prescripția trebuie să cuprindă date precise, inclusiv seria și numărul ei, datele pacientului, codul de diagnostic, informații detaliate despre medicament, semnătura și codul de parafă al medicului, precum și data eliberării.

Lasă un răspuns