Pedepsele penale pentru infracțiunile violente au fost majorate

Pedepsele penale pentru infracțiunile violente au fost majorate

Pedepsele penale pentru infracțiunile violente au fost majorate. Pentru a crește nivelul de siguranță a cetățenilor, infracțiunile violente, care au un impact major asupra victimelor, vor fi pedepsite mai dur de acum înainte, potrivit celor mai recente modificări aduse Codului Penal.

Astfel, pedepsele aferente lovirii sau vătămării corporale a unui minor ori în cazul în care agresiunea are loc în public, au fost majorate cu o treime. De asemenea, pedepsele prevăzute pentru fapte săvârșite împotriva judecătorilor, procurorilor, politiștilor, militarilor și agenților silvici au fost majorate cu jumătate din cuantumul existent până acum.
Codul penal a fost modificat prin Legea 248/2023, publicată  în Monitorul Oficial, astfel încât “infracțiunile cu un puternic impact emoțional și social” să fie pedepsite mai dur.
La modul concret, se măresc cu o treime limitele pedepselor pentru lovire sau vătămare corporală în cazul în care:
  • victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;
  • victima este un minor;
  • fapta este săvârșită în public;
  • făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.
În plus, tot cu o treime se majorează și pedepsele pentru hărțuire, atunci când acțiunea este îndreptată împotriva unui minor.
Citește și: Ce riscă șoferii care care schimbă poziția mașinii implicate într-un accident rutier cu victime
Prin această lege discutăm și de majorarea pedepselor pentru încăierare. Astfel, participarea la o încăierare e pedepsită cu închisoare de la șase luni la trei ani, limitele anterioare de pedeapsă fiind între trei luni și un an sau amendă.
Pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, prin violențe comise în public împotriva persoanelor sau bunurilor, pedeapsa este închisoarea de la un an la cinci ani. În comparație, pedeapsa pentru tulburarea ordinii și liniștii publice, prin amenințări sau atingeri grave aduse în public demnității persoanelor, e închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă.
Dacă tulburarea ordinii și liniștii publice e comisă prin violență fizică de o persoană ce are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața, sănătatea ori integritatea corporală a unei persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.
De asemenea, modificările aduse legii penale presupun majorarea cu jumătate a pedepselor aplicate pentru fapte ca amenințarea, lovirea, vătămarea sau uciderea unui procuror, judecător, cadru militar, polițist sau asupra unui funcționar silvic.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *