O cărășancă lucrează pentru Guvernul României!

O cărășancă lucrează pentru Guvernul României!

Magda Lungu este o tânără din Oțelu Roșu, care în prezent lucrează în Guvernul României.

Redacția GCS : A fost oarecum surpinzător să auzim că ați plecat la București. Unde lucrați acolo?

Magda Lungu: Fac parte din echipa vicepremierului Raluca Turcan. Locul meu de muncă este chiar la Palatul Victoria, la sediul Guvernului.

GCS : Și cum ați ajuns în echipa guvernamentală ?

M.L. : Sunt consilier la Cabinet. Probabil că am fost cooptată în acest post și pentru experiența mea din administrația locală. După cum bine știți, am fost viceprimar si apoi consilier orășenesc de ceva vreme … Desigur că a avut importanță și sustinerea, recomandarea colegilor mei din Filiala PNL Caraș-Severin, condusă de președintele Marcel Vela. Consilier la Cabinetul demnitarului nu înseamnă “funcționar public”, nu este o funcție ocupată prin concurs. Inseamnă că demnitarul are încredere in tine, iar angajarea nu poate să continue după mandatul demnitarului.

GCS : Și cu ce vă ocupați mai concret ?

M.L. : Doamna Raluca Turcan, viceprim-ministru, coordonează activitățile din domeniile de responsabilitate aparținând următoarelor ministere: Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Sănătății, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Justiției, Ministerul Culturii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Totodată, viceprim-ministrul coordonează derularea raporturilor constituționale dintre Guvern și Parlament.

GCS : Ce lucruri noi ați invățat, de când lucrați la Guvern ?

M.L. : Zilnic fac o monitorizare a activității Ministerelor care sunt in coordonarea doamnei Viceprim-ministru Raluca Turcan. Fac și o monitorizare a articolelor din mass-media pe teme specifice. Dar in acelasi timp studiez și legislația adoptată in aceste domenii – Legi, Ordonante de Urgentă, Ordonante simple, Hotărâri de Guvern, Ordine de Miniștri… Am acum o imagine exactă a procesului legislativ și a procesului de adoptare a actelor normative din diverse domenii. Cine initiază un act, ce avize sunt necesare, care este circuitul unui act normativ pană ajunge să fie adoptat și publicat in Monitorul Oficial … In acelasi timp tin legatura și cu “omologi” ai mei din alte ministere…

GCS : Tineti legătura cu ceilalti colegi din Caraș-Severin ? Cu cei de la Bucuresti ?

M.L : In ultimele luni, domnul Ministru Ion Marcel Vela știti bine că a fost foarte ocupat…Am comunicat insă si cu dansul. Dar mă intâlnesc frecvent cu domnul Dan Stan – subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne si cu Horia Irimia – consilier personal la Ministerul Dezvoltării. Discutăm probleme ce țin de unele reglementări privind mai ales administrațiile locale.

GCS : Dar cu liberalii din județ, cu cei de acasă ?

M.L. : Mă sună foarte multi primari, viceprimari, consilieri locali din Caraș-Severin. In măsura in care reușesc, ii ajut mai ales cu informații privind domeniile de care sunt interesați. Dar să știți că, Guvernul Orban si Ministerele sunt foarte transparente. Aproape toate informațiile se găsesc pe site-uri. Doar ii ajut să găsească mai ușor informațiile solicitate. Pandemia a avut și un rol pozitiv: digitalizarea accentuată a administrației centrale si locale…

4 thoughts on “O cărășancă lucrează pentru Guvernul României!

Lasă un răspuns