,, Nunta cornilor’’ sau ,, Lunea Cornilor’’ din comuna Rudăria

,, Nunta cornilor’’ sau ,, Lunea Cornilor’’ din comuna Rudăria

,, Nunta cornilor’’ sau ,, Lunea Cornilor’’ din comuna Rudăria este un obicei cu funcţie socială bine definită, care are loc în fiecare an aproape de venirea primăverii (lăsarea postului).

„Ziua Cornilor” s-a desfăşurat luni, iar fiecare dintre cei care au participat la eveniment, s-a mascat după bunul plac. La Rudăria, de „Lunea Cornilor”, copii şi bărbaţii însuraţi s-au mascat în diferite personaje şi împreună cu „măimozii” au mers prin sat să alunge spiritele rele de la casele oamenilor. 

Cu ajutorul măştilor este reconstituită nunta, cu toate momentele ei: logodna, cununia, strigarea darului, alaiul care străbate satul de la casa miresei la cea a mirelui.

Conform tradiției, tinerii mascaţi, care simbolizează spiritele rele, umblă pe uliţele satului, iar localnicii îi alungă pentru a putea sosi un an mai bun.
Citește și: Zona localității Coronini  un punct de atracție important pentru Banatul Montan!
În această zonă, numele sărbătorii provine de la corn, un arbust de pădure frecvent întâlnit prin aceste locuri, care este socotit de popor drept „prost”, pentru că este primul care înfloreşte şi ultimul care rodeşte.
Vizitați  Rudăria, unde lumea trecutului este de o prospeţime uluitoare şi unde se macină un timp fără timp.

foto: Nicu Şuşară

Lasă un răspuns