Normalitate în sistemul judiciar- Secția Specială se desființează !

Normalitate în sistemul judiciar- Secția Specială se desființează !

Normalitate în sistemul judiciar -Secția Specială se desființează !Secția Specială se desființează cu 205 voturi „pentru”, 90 „împotrivă” și o abținere. Proiectul de lege, inițiat de Ministerul Justiției, prevede că Secția Specială se desființează. Competențele sale vor fi preluate de Parchetele obișnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnați.

Proiectul desființării SIIJ, elaborat de #ministrul PNL al Justiției, #CătălinPredoiu, a fost adoptat de Camera Deputaților în timp record, după ce săptămâna trecută a ajuns în dezbaterea Parlamentului.

Citește și :Inițiativa legislativă a PNL corectează Legea privind sistemul de pensii publice

Începând cu data desființării Secției, procurorii din cadrul acesteia , inclusiv cei cu funcții de conducere, revin la parchetele de unde provin sau la parchetele de unde au promovat, în condițiile legii, pe perioada desfășurării activității în cadrul Secției.

„Cauzele aflate în curs de soluționare la nivelul acestei secții se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetelor competente, care vor continua soluționarea acestora, urmând ca cele soluționate, aflate în arhiva secției, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii”, prevede proiectul.

Noua organizare respectă toate recomandările venite de la nivel european și vine în urma consultărilor repetate cu reprezentanți ai sistemului judiciar.

„De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competența Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție infracțiunile săvârșite de judecătorii și procurorii, membri ai CSM, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la Curțile de Apel și Curtea Militară de Apel, precum și procurorii de la Parchetele de pe lângă aceste instanțe și de judecătorii Curții Constituționale și magistrații asistenți din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție și Curții Constituționale”, mai spune inițiativa legislativă.

După ce a primit votul în Camera Deputaților, proiectul merge la Senat, care este Cameră decizională. 

sursa : just.ro

Lasă un răspuns