La mulți ani, domnule Marcel Iureș ! ”Dacă ai şcoală, ai experienţă, te mişti autonom’’ mărturisește, unul dintre cei mai profunzi și erudiți actori români!

La mulți ani, domnule Marcel Iureș ! ”Dacă ai şcoală, ai experienţă, te mişti autonom’’ mărturisește, unul dintre cei mai profunzi și erudiți actori români!
La mulți ani, domnule Marcel Iureș ! ”Dacă ai şcoală, ai experienţă, te mişti autonom’’ mărturisește  unul dintre cei mai profunzi și erudiți actori români.
Marcel Iureș, actorul român de Hollywood, împlineşte 71 de ani!  Născut într-o zi de 2 august, 1951 la Băileşti, judeţul Dolj. Poartă numele bunicii după tată, Iureş, fiindcă s-a supărat tatăl său pe bunic și astfel  a plecat din Băileşti un Iureş în teatrul românesc.
La Marcel Iureș
Este artist al generaţiei ’80. O promoție redutabilă atât în literatură, poezie, arte vizuale, muzică cât şi în teatru şi film. A absolvit în anul 1978 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti. Debutul și l-a făcut încă din studenţie, în 1975, când a jucat în spectacolul „Ferma’’.
A fost studentul regretatului Marinuș Moraru, care se axa mult pe munca actorului cu sine însuși, pe erudiție și simplitate. Dealtfel, Marcel Iureș mărturisește:
‘’Seva vieții mele urcă din modelele pe care le-am avut, din faptul că trei sferturi din viață am băut apă din fântână, din pământ, iar nu din țeavă. Că am mâncat pâine și mămăligă făcute de bunica și de mama mea… că am băut lapte de la vaca din grajd și că am mâncat mere abia culese din pom. Seva vine din faptul că am întâlnit oameni care au trăit meditând, încercând, nu spunând. Mai cădeau în genunchi, se mai rostogoleau, dar se ridicau. Erau oameni. Și mai vine din imensul noroc pe care mi l-a dat Dumnezeu… am primit o nevastă minunată, o adevărată forță, și un băiat absolut normal, un om. Și mai vine seva și din faptul că eu cred în povești cu îngeri. Cred în Dumnezeu. Nu-s multe. Le poți strânge într-o batistă.”
După absolvire a fost angajat la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. La Bucureşti a jucat la teatrele Bulandra şi Odeon. Debutul său în film s-a petrecut în 1978. Piesa a fost  „Vis de ianuarie’’, în regia lui Nicolae Oprițescu, unde interpreta rolul lui Franz Liszt.
La Marcel Iureș
După 1990, Marcel Iureş a lansat un proiect teatral, Teatrul ACT. Era o instituţie privată care montează spectacole excepţionale cu o trupă mobilă, entuziastă și foarte activă, sub direcţia unor regizori prestigioși.
Gala Premiilor UNITER din 2003 i-a decernat Premiul de Excelență nu numaii pentru activitatea sa de actor ci și pentru managementul acestei instituţii de spectacole- Teatrul ACT.
În teatru a jucat multe roluri memorabile, este de subliniat turneul din 1994 în Marea Britanie, cu piesa „Richard al III-lea’’.
Anul trecut, la Gala Premiilor UNITER-ultima prezidată de regretatul Ion Caramitru, Marcel Iureş a fost recompensat cu premiul pentru întreaga activitate. La aceste eveniment, cu o subtilitate aristocrată a mărturisit că are „nişte geamantane pline”, dar nu are cui să le dea…
Marcel Iureş este unul dintre actorii români contemporani care au o foarte bună vizibilitate internaţională datorită filmului. A jucat rolul lui Alexander Golitsyn în „Mission Impossible’’. Mai apoi l-a interpretat pe Dusan Gavrich în „The Peacemaker’’ „Hart’s War’’, „Pirates of the Caribbean: At World’s End” şi în „Isolation”.
A avut ocazia să lucreze şi cu marele regizor Francis Ford Coppola, în „Youth Without Youth“ (2007). În ultimii ani l-am putut vedea pe micul ecran, în serialele „Strike Back“ (2013), „Crossing Lines“ (2013-2014) şi „The Game“ (2014).
Cariera internațională a lui Marcel Iureș este legată de câteva roluri în filme. Cele mai cunoscute sunt: „Amen”, „Războiul lui Tom Hart”, „Misiune: Imposibilă”, „Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirului” și „Pacificatorul”.
Niciodată nu și-a dorit să părăsească România, țara pe care o iubește și în al cărei viitor crede. Se implică în multe acțiuni, în afara scenei.
Din anul 2004 este președintele Festivalului Internațional de Film Independent „Anonimul”. În 2006, a dublat în română vocea lui Doc Hudson, în producția Pixar/ Disney Mașini. În 2007 a semnat lectura audio-book-ului „Remember – Mateiu Caragiale”.
Considerat de presa internațională ca un actor care merge de unul singur, artistul a menționat:
”Merg de unul singur, pur şi simplu. Dacă eşti profesionist, ai autonomie, ai bagaje depline, ai tot ce-ţi trebuie. E ceva normal. Dacă ai şcoală, ai experienţă, te mişti autonom’’.
Actorul Marcel Iureș este membru de onoare al comunității UVT. I-a fost  acordat titlul de Doctor Honoris Causa.
Este o voce a Teatrului Național Radiofonic și a Teatrului TV, un mentor al generației sale și un stâlp al societății culturale contemporane.
„În clipa în care îți dai seama că ai un mers al vieții tale, un culoar, primul cuvânt care îți vine în minte e dar. E un dar, nu? Al doilea cuvânt este grija, nu? Ești preocupat de darul primit. Comportamentul omului se susține pe o pernă metaforică, simbolistică, și el tot încearcă în înaintarea asta care e mai mult cădere decat înălțare, încearcă să se sprijine pe nevăzutul asta care este după mine, esențialul. Asta e important. Nu văzutul; văzutul e compus din substanța moartă și e ca picătura de apă care se evapora. Ce rezistă în noi este exact acest efort necontenit de a te ridica. Și numim ridicare orice înseamnă înțelegere în profunzime”, este crezul artistic al lui Marcel Iureș.
Citește și: Un gând bun pentru o actriță cu ochi albaștri și voce magică, aniversată într-o zi de vară indiană: La Mulți Ani, Claudia Ieremia!

La cea de-a 18-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Marcel Iureş a fost celebrat, decernându-i-se Premiul de Excelenţă pe scena Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, unde a şi debutat în urmă cu peste 40 de ani.
Actorul este distins cu Ordinul Serviciu Credincios în grad de Mare Cruce de către Președintele României.
Este căsătorit cu Irina, profesor de pian și împreună au un fiu, Alexandru care, face poze și lucrează la o firmă de producție de filme. O familie discretă, sensibilă și longevivă.
La Marcel Iureș
La Reșița a fost de două ori, în ultimii ani. La Festivalul International de Teatru „Scena ca o stradă”, organizat de Dan Mirea  și cu ocazia prezentării filmului ”Octav”, un lung-metraj regizat de Serge Ioan Celebidache, fiul personajului principal din film, marele muzician Sergiu Celibidache interpretat magistral de Marcel Iureș. S-a declarat de fiecare dată îndrăgostit de pădurile din jurul orașului și încântat de publicul de aici. A afirmat că dorește să accepte orice invitație în orașul de pe Bârzava!
La mulți ani, domnule Marcel Iureș! 

Lasă un răspuns