La Caransebeş, meciul pentru alegerea viceprimarului s-a terminat la egalitate

La Caransebeş, meciul pentru alegerea viceprimarului s-a terminat la egalitate

Vineri, 30 octombrie, a avut loc prima şedinţă extraordinară a noului Consiliu Local Caransebeş, cel mai important punct de pe ordinea de zi fiind de departe alegerea viceprimarului municipiului.

Încă de la început, atmosfera s-a tensionat atunci când preşedintele de şedinţă, decanul de vârstă al consilierilor, Valentin Dascălu, a fost întrerupt de către secretarul Primăriei, Ana Bratu, care a ţinut să-i amintească faptul că, legal, primul punct nu ar trebui să fie alegerea preşedintelui de şedinţă pentru următoarele trei luni, cum anunţase acesta, ci depunerea jurământului de către cei şase supleanţi aflaţi pe listele PNL la alegerile din 27 septembrie şi care au fost validaţi de instanţă zilele trecute.

Ana Bratu a explicat că a apărut în Monitorul Oficial Nr. 1007 Ordonanţa de Urgenţă 190/2020, care prevede că alegerea viceprimarilor se face după validarea tuturor mandatelor şi depunerea jurământului, în condiţiile legii, de către toţi consilierii locali. În concluzie, punctul 1 este depunerea jurământului de către toţi cei şase consilieri PNL validaţi de instanţă şi apoi dezbaterea celorlalte puncte, în ordine, a adăugat secretarul Primăriei.

La cererea lui Petru Schinteie, social-democraţii au luat o pauză de 15 minute, după care, întorşi în sală, s-au declarat de acord cu schimbarea ordinii de zi.

Astfel, au depus jurământul de consilier Emanuela Crăciunescu, Cristian Dragomir, Maria Poneţchi, Sebastian Purdescu, Vasile Rafa şi Lazăr Todorescu, cu toţii supleanţi pe listele PNL.

După ce a fost ales noul preşedinte de şedinţă pentru următoarele trei luni în persoana lui Ilie Iova, s-a trecut la alegerea viceprimarului, în situaţia în care Aurel Păsat, consilier din partea PMP, a lipsit pe motiv de boală, ceea ce a făcut ca în sală să fie doar 18 consilieri.

Primarul Felix Borcean l-a propus pe Felician Pasere, de la Pro România, iar Vasile Rafa, pe liberala Andra Pleşa. În urma votului, rezultatul a fost 9-9 şi, conform regulamentului, operaţiunea s-a reluat peste 10 minute, însă şi după această rundă egalitatea s-a păstrat.

Prin urmare, primarul Felix Borcean a convocat o nouă şedinţă pentru ziua de joi, 5 noiembrie, la ora 16, atunci când votul pentru alegerea viceprimarului municipiului Caransebeş va fi reluat.

Cosmin VLAD

Lasă un răspuns