Un Centru de ”milioane”!

Un Centru de ”milioane”!

Toată lumea (de bună credință) a văzut că Centrul Civic al Reșiței s-a transformat: e mai viu, înflorește, capătă culoare.

În acest sens, edilul Ioan Popa a oferit câteva detalii de ordin tehnic și financiar legate de modernizarea Centrului Civic. Acesta a explicat că alinierea dalelor a fost mai dificilă întrucât „piatra naturală, prin standardizarea internațională, are acceptată o toleranță de până la 6-7 milimetri, în plan orizontal și vertical. Niciodată o piatră naturală nu va fi pe dimensiuni exacte, milimetrice, ca un material de beton, care imită o piatră naturală. De asemenea, am văzut comparații cu piața din Oradea, care are un centru civic de tip baroc sau art nouveau. Acolo se pretează un anumit tip de arhitectură urbană. Centrul Reșiței a fost făcut în anii ’75-’80. Este un centru făcut în perioada comunistă, care nu poate să asimileze, de exemplu, lampadare clasice de fontă pentru că nu are nimic de-a face cu începutul secolului trecut. Vorbim de o cu totul altă perioadă”.

În ce privește suma cheltuită pentru reabilitarea pieței, Popa a precizat că licitația a fost adjudecată cu 5 milioane de euro, din care 98% a fost finanțare europeană, iar 2%, contribuție de la bugetul local. „Vorbim despre o suprafață de 2,5 hectare și, dacă facem un calcul simplu, înseamnă 200 de euro metrul pătrat. Dar acest metru pătrat nu cuprinde doar piatra și manopera, ci absolut toate lucrările: rețele de apă, canal, rețele electrice, lucrări de peisagistică, mobilier urban, stâlpi de iluminat, locuri de joacă. Eu am luat în analiză Alba Iulia și Oradea. La Alba Iulia, a costat în jur de 250 de euro metrul pătrat, la Oradea, 170 de euro. Așadar, noi suntem la jumătatea distanței dintre aceste sume. Licitația s-a făcut pe SEAP și comisia de validare a ales prețul cel mai mic. În caietele de sarcini au fost condiții foarte clar stabilite despre duritate, dimensiuni, despre toate detaliile. Iar ADR Vest este un verificator foarte dur, de care nu treceam dacă nu respectam tot ce e era în caietele de sarcini”, a explicat edilul, care mai spune că „majoritatea covârșitoare a reșițenilor sunt foarte mulțumiți și au înțeles că este o modernizare de excepție a Centrului Civic. Și eu sunt foarte mulțumit. Proiectanții centrului sunt doi oameni pe care îi respect foarte mult, arhitecți de la Sibiu și de la Timișoara. Ar fi culmea ca noi, niște diletanți care nu avem nicio treabă cu arhitectura, să ne dăm cu părerea asupra unor oameni care asta au făcut toată viața”.

Sursă foto: Banatul Montan (facebook)

ALEXANDRA PASCARIU

Lasă un răspuns