„Identități fragile. Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” este o nouă expoziție în cadrul Muzeului Banatului Montan Reșița

„Identități fragile. Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” este o nouă expoziție în cadrul Muzeului Banatului Montan Reșița

„Identități fragile. Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” este o nouă expoziție în cadrul Muzeului Banatului Montan Reșița, ce este deschisă publicului până în 6 iunie 2023. 

Este vorba despre un proiect muzeal care prezintă obiecte-emoții devenite simboluri ale pandemiei. Este în fapt o colecție de drame și experiențe personale încapsulate într-o traumă colectivă. Altfel spus, este primul muzeu participativ dedicat pandemiei și care ilustrează tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi.
Prima expoziție a avut loc în anul 2021, în București. A fost urmată de o replică dedicată exclusiv violenței domestice în perioada pandemiei, expusă în anul 2021.
Colecția acestui muzeu s-a îmbogățit cu 10 obiecte relevante donate de către reșițeni, ale căror povești vor merge mai departe, în viitoarele stații unde urmează să ne oprim.
„Identități fragile-Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” este o expoziție originală și inedită pentru capitala Banatului de Munte, probabil prima în care tot ce știai despre modul cum să te comporți într-un muzeu se schimbă total. În această expoziție despre pandemie, este obligatoriu să atingi obiectele și tot ce este în spațiul de expunere. Poți veni să îți retrăiești experiențele personale din pandemie, poți sta la o masă cu cafeaua în față, poți invita un prieten cu care să socializezi, poți veni cu un laptop să lucrezi „de acasă”.
Citește și: Expoziția „In Memoriam Corneliu Baba (1906-1997). 25 de ani de la moartea artistului”, va avea vernisajul vineri 17 martie de la ora 17:00 la Muzeul Banatului Montan Reșița
Dacă ești părinte, poți veni cu copiii să te joci, să desenezi, să stai ascuns în cort și să faci glume. În expoziție există câteva instalații pentru interacțiune unde poți împărtăși din sentimentele pe care ți le stârnim, poți picta cu culori care simbolizează diferite stări, poți asculta povești tulburătoare despre dramele trăite de unele femei în pandemie, victime ale violenței domestice.
Expoziția ”Identități Fragile-Muzeul Pandemiei. Stația Reșița” este un proiect marca Rețeaua Națională a Muzeelor din România, în parteneriat cu Muzeul Banatului Montan, Reșița.
Rețeaua Națională a Muzeelor din România este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor, cu peste 78 membri instituționali și membri individuali. RNMR exploatează unul dintre cele mai mari avantaje competitive – munca într-un context naţional şi internaţional, construirea flexibilităţii, difuzarea de informaţii şi dezvoltarea unui know-how colectiv în interiorul unei reţele de largă acoperire. RNMR este afiliată la una dintre cele mai mari și influente reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations.
Muzeul Banatului Montan, Reșița este instituție de profil a județului Caraș-Severin. Cu un patrimoniu ce cuprinde peste 60.000 de obiecte (arheologie, documente, fotografie, etnografie, artă, carte veche), membru fondator al Rețelei Naționale a Muzeelor, derulează evenimente inedite, expoziționale și cultural-istorice, prin care comunitatea să facă un pas important spre cunoașterea propriei identități.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: