Dumitraș (CSM Reșița): „Putem termina în primele șase echipe”

Dumitraș (CSM Reșița): „Putem termina în primele șase echipe”

CSM Reșița este la al doilea an consecutiv când va evolua în Liga a II-a, după ce în ediția trecută de campionat a avut statutul de nou promovată.

Unul dintre jucătorii cu experiență ai echipei este fundașul central Ioan Andrei Dumitraș, care va duce greul defensivei reșițene alături de Dudea și Vasiu. Dumitraș este un fotbalist în vârstă de 32 de ani și este născut în comuna Pomârla, județul Botoșani, unde a început fotbalul de mic copil la echipa locală AS Nord Star.

„Te simți împlinit atunci când realizezi ceva în viață, mai ales când ai plecat de jos și ai obținut totul prin multă muncă și seriozitate. Sunt chiar mândru că am jucat în comuna mea natală și prima legitimație mi-a făcut-o actualul primar, Dumitru Chelariu, care pe atunci era antrenorul echipei. Pomârla este o comună cu 2000 de locuitori, are și liceu, cu de toate, de acolo am plecat și am ajuns să joc fotbal până în liga a I-a. Mă gândesc cu cu plăcere la începutul meu ca fotbalist, jucam mijlocaș și chiar atacant, iar acum sunt fundaș central sau la închidere reprofilat din fundaș dreapta”, ne-a vorbit cu mândrie, Dumitraș, despre începuturile lui în fotbal.

Andrei este căsătorit, are doi copii, de trei și cinci ani, iar în plan profesional este profesor de educație fizică și sport, fiind absolvent al Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava, specializarea IEFS. În prezent este student la masters. ”Multă lume mă întreabă dacă cei mici îmi calcă pe urme, este prea devreme să mă pronunț. Important este să facă ce le place, iar eu unul o să-i ajut ca părinte, cu tot ceea ce trebuie. Așa, la prima vedere, cel mic de trei ani este mai atras de minge, dar lucrurile pot evolua imprevizibil la vârsta lor. Ca profesie mi-am ales latura sportivă pentru că asta îmi place mult și dacă vrei să fi pedagog, profesor sau antrenor trebuie să citești foarte mult să te documentezi”, a mai spus fundașul echipei din Valea Domanului.

Dumitraș a jucat la multe echipe cu pretenții, iar aventura  lui după Pomârla a continuat cu LPS Roman și CSM Roman. Prima experiență a primei ligi a avut-o în anul 2010, la Ceahlăul Piatra-Neamț, unde l-a avut antrenor pe Gigi Mulțescu. A mai cochetat cu Steaua București și a mai jucat la CSU Craiova, Viitorul Constanța, FC Botoșani, Chiajna. În iarnă  a venit la Reșița, chiar cu câteva zile înainte să înceapă pandemia.

Un subiect inedit discutat cu jucătorul a fost modul cum a ajuns la Reșița. „În fotbal cea mai bună reclamă a unui club este cum s-a comportat conducerea cu foștii jucătorii. Eu m-am despărțit cu Chiajna în ultima zi de transferuri, pentru că nu sunt un tip conflictual și nu stau acolo unde nu sunt dorit. Muncesc și îmi văd de treabă, dar nu vreau să mai discut subiectul Chiajna, pentru că am pretenția să discuți cu mine  deschis, ceea ce nu s-a întâmplat acolo. Am introdus litigiu la limită, ca să pot juca imediat după decizia comisiei. Am luat decizia de a veni la Reșița, pentru că am pus în balanță toate celelalte oferte, plus că aici pe lângă seriozitate mai jucau Cobrea și Buș, foștii mei colegi de la Botoșani și  Vădrariu, cu care am fost coleg la Ceahlăul”, a mai spus Dumitraș.

Jucătorul rosso-nerilor a explicat și rezultatele considerate surpriză în partidele amicale ale Reșiței, dovedindu-se un fin analist: „Nu pot spune că este bine, dacă nu ai rezultate bune și în amicale, pentru că este doar o chestiune de orgoliu, până la urmă. Diferența comportării unei echipe în amicale comparativ cu ceea ce are de făcut în meciuri oficiale merge este de până la 85%. În amicale tema jocului se schimbă de foarte multe ori, apar permutări de posturi, se fac schimbări nelimitat, se folosesc două-trei formule de echipe, încerci formula de joc cu toții juniori în teren, faci echipa, pe profilul jucătorilor, să vezi  care este formula ideală dar și cea care nu se pliază, cum joacă echipa la limita rezistenței ca formulă de joc! Nu mai spun că poți să câștigi sau să pierzi un meci, chiar la scor și adversarul sau echipa ta, după caz, să aibe eficacitate 100% la șuturi pe poartă mă refer. Vă mai spun un secret.. Noi am învins în amical cu 4-0 pe Progresul Ezeriș, ne-am făcut traseele dorite, dar să știți că modul cum au stat ei în teren și s-au luptat cu noi, am știut că peste patru zile o să se califice în liga a III-a. În campionatul nostru, dacă ne ajută Dumnezeu și tot lotul o să fie valid, sunt convins că putem termina în primele șase echipe”.

NICOLAE DAVID

Lasă un răspuns