Banii de burse ai elevilor  vor fi plătiți joi, 15 februarie

Banii de burse ai elevilor  vor fi plătiți joi, 15 februarie

Banii de burse ai elevilor  vor fi plătiți joi, 15 februarie. Banii de burse ai elevilor pentru luna ianuarie au fost virați către inspectoratele școlare și școli și vor fi plătiți joi, 15 februarie. Bursa de merit pe care au primit-o cel puțin 460.000 de elevi va fi primită și de mii de copii de clasa a V-a din această lună și ar urma să fie în valoare de 352 de lei, după un calcul pe baza formulei din metodologia de acordare.

În cazul elevilor de clasa a V-a, bursele pentru primii 30% elevi din clasa lor, ordonați după rezultatele școlare la disciplinele de studiu, dar și pentru cei cu media 9,50, dacă nu se încadrează pe listă după acest procent, vor fi virate pentru prima dată pe 15 februarie 2024 pentru luna ianuarie, fără plata pe lunile din urmă.
Citește și: Costul standard per elev a fost majorat cu 38%
Pentru ei, diriginții au avut termen 15 ianuarie să definitiveze listele cu mediile provizorii obținute din media aritmetică a tuturor notelor obținute până vineri, 22 decembrie, când s-a încheiat al doilea modul de cursuri.
Bursa de merit, calculată după o formulă ce implică numărul de zile de cursuri și numărul de zile de vacanță, ar urma să fie pe luna ianuarie peste 350 de lei.
Potrivit unui model de calcul, sunt 23 de zile lucrătoare, după definiția din metodologie, în luna ianuarie, și 5 zile de vacanță (1-5 ianuarie, fiind cuprinse în ultima săptămână din cele două săptămâni de vacanță de iarnă care a despărțit modulul 2 de modulul 3 de cursuri început luni, 8 ianuarie). Asta înseamnă (450:23) x (23-5), adică 352,17 lei. 
Luna viitoare, pe 15 martie, bursele care se vor plăti vor fi aferente lunii februarie, lună în care elevii din țară au vacanța mobilă așezată diferit în calendar, în funcție de județ. Prin urmare, cuantumurile vor fi diferite.
Pe 15 noiembrie s-au plătit 1.2 milioane de burse pentru elevi, o premieră pentru educație, și a oferit un exemplu de calcul pentru bursa de merit pe septembrie și octombrie 2023: un elev a avut de primit 730 lei bursa de merit.
Amintim că ministra Educației, Ligia Deca, a spus la începutul lunii decembrie 2023 despre noile criterii de acordare a burselor de merit de anul școlar viitor, 2024-2025, că: “Ne gândim să facem unele ajustări care să țină de un prag de medie și poate de diferențierea între bursă de merit, care să însemne un prag de medie foarte ridicat împreună cu performanță la concursuri și olimpiade, și o bursă de reziliență pentru acei copii care reușesc să învețe mai bine decât colegii lor din clasă, din anul școlar următor”.
Sursa: edu.ro

Lasă un răspuns