Dispozitivele mobile vor avea același tip de încărcător

Dispozitivele mobile vor avea același tip de încărcător

Dispozitivele mobile vor avea același tip de încărcător începând de anul acesta. Telefoanele mobile, tabletele, camerele digitale, consolele portabile de jocuri video, căștile, difuzoarele portabile, cititoarele de cărți electronice, tastaturile, mouse-urile vor trebui să fie echipate cu un port de încărcare USB de tip C, începând din decembrie 2024.

Consumatorii nu vor mai fi nevoiți să cheltuiască bani pe un încărcător nou de fiecare dată când cumpără un dispozitiv nou.
Pentru laptop-uri, termenul este anul 2026.
S-a adoptat în 2022 în Parlamentul European noua lege de instituire a unei soluții unice de încărcare pentru produsele electronice portabile.
Împreună cu eurodeputații din Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) din Parlamentul European, am inițiat în 2020 o rezoluție prin care solicitam Comisiei Europene să vină cu o propunere legislativă referitoare la un încărcător universal pentru toate dispozitivele mobile utilizate în UE. De asemenea, am susținut acest raport de la începutul procedurii legislative in Comisia IMCO„, informează europalamentarul Dan Motreanu.
 Din cauza incompatibilității încărcătoarelor de pe piață, peste o treime dintre consumatori din UE declară că s-au confruntat cu probleme. Aceste noi obligații vor conduce la reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare și vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an la achizițiile inutile de încărcătoare.
Citește și: Alegeri comasate pentru locale și europarlamentare!
 În același timp, încărcătoarele eliminate sau neutilizate reprezintă aproximativ 11 000 de tone de deșeuri electronice pe an.

Lasă un răspuns