Chipsuri din greieri, burgeri din insecte și bere din gândaci

Chipsuri din greieri, burgeri din insecte și bere din gândaci

Chipsuri din greieri, burgeri din insecte și bere din gândaci

Comisia Europeană a autorizat, în februarie anul trecut, promovarea greierelui de casă – Acheta domesticus – ca aliment nou în Uniunea Europeană. Greierul de casă este a treia insectă care a fost probată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului 2021 pentru viermele galben uscat şi în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare. În cazul greierelui de casă, autorizația de consum este valabilă sub formă congelată, uscată sau pudră.
Și totuși, pitorescul ministrul agriculturii Petre Daea ne-a îndemnat să ,,mâncăm românește”, lăsând greierii ,,să cânte”. Nu am înțeles prea bine atunci, însă m-am amuzat întru-câtva. Când eram copil, umpleam cu apă cuibul câte unui biet greier, apoi îl puneam în sticlă, aducându-l acasă și eliberându-l întru-un spațiu floral din curtea casei, încântându-mă multe nopți prin trilul său. Niciodată nu m-am gândit să îl consum!
,,Puichițe”, picioare de broaște, cumpărate de la Dognecea, preparate de tanti Zoe de la Ocna de Fier sau melci de livadă, adunați de mine, din specia Helix pomatia, preparați special pe la restaurantul ,,Bastilia” a prietenului Nelu Neamțu, am consumat cu multă plăcere. Dar greieri!? Și totuși, a devenit posibil. Zilele trecute am aflat că făina de greieri se vinde și în România cu un preț de aproape 100 de lei pentru 100 de grame şi se poate găsi pe site-uri online care comercializează produse bio!
Am mai aflat că în întreaga lume, două miliarde de oameni din 130 de țări mănâncă insecte în mod regulat. Creșterea populației Pământului pune din ce în ce mai multă presiune asupra producției globale de alimente iar bietele insecte încep să fie văzute ca o sursă viabilă de hrană. Tiziana Di Costanzo, o bucătăreasă din Londra, face aluat de pizza folosind un ingredient mai puțin obișnuit – făină din greieri – care oferă un gust foarte plăcut și îi crește conținutul nutrițional.
Citește și: Țurțuri de iarnă
Ea ține cursuri de gătit cu făină din greieri și viermi, pe care îi crește alături de soțul ei, în curtea casei lor. Această afacere, alături de alte zeci de start-up-uri din Europa, promovează insectele comestibile și oferă clienților diferite preparate din ele, cum ar fi chipsuri din greieri, burgeri din insecte și bere din gândaci. În calitate de antreprenor ne mai recomandă: ,,dacă lăsați insectele să se usuce și le transformați în pulbere, o puteți încorpora în prăjituri, pentru că gustul făinii de vierme este destul de blând și are o aromă de alune. O puteți pune în pâine, să faceți paste cu ea sau tacos.”

Chipsuri . pizza greieri (1)

O fermă de ultimă generație din Olanda transformă larvele muștelor în făină proteică și ulei. Acestea se folosesc în hrană pentru pești și pentru animale de companie. Olandezul Kees Aarts, director executiv Protix declară următoarele: ,,vedem un viitor spectaculos, nu numai în mâncarea pentru animale, ci și în alimentația umană. Pentru că, în cele din urmă, oamenii caută produse care promovează sănătatea, care au un gust bun, iar ingredientele din insecte, cum ar fi făina proteică și uleiul, pot fi procesate și utilizate în multe, multe mâncăruri interesante.
Față de bovine sau porci, insectele au nevoie de mult mai puțin pământ și apă și nu elimină gaze cu efect de seră sau amoniac, spun experții. Dar au gust mai bun credem noi. Cum trendul merge înainte, se pare că piața globală a insectelor comestibile va crește la cifră de afaceri de 8 miliarde de dolari până în 2030, în contextul în care, în 2019 se situa la mai puțin de 1 miliard de dolari. E posibil să apară și proiecte europene pe acest tip de hrană. Așa că, să cumpărați sau închiriați un tăpșan potrivit, pentru că dacă e să facem bani și din comerțul cu insecte, ce ne poate opri?

Lasă un răspuns