Cei condamnați la închisoare pentru infracțiuni intenționate nu vor mai putea candida la alegeri

Cei condamnați la închisoare pentru infracțiuni intenționate nu vor mai putea candida la alegeri
Cei condamnați la închisoare pentru infracțiuni intenționate nu vor mai putea candida la alegeri. Cetățenii care au fost condamnați definitiv la închisoare cu executare pentru infracțiuni săvârșite cu intenție nu vor mai avea voie să-și depună candidaturile și să fie aleși în funcțiile de parlamentar, primar, președinte de consiliu județean, consilier local sau județean, după cum reiese din două legi oficializate luni și care se vor aplica de joi.

Modificările se adaugă celei introduse în vara acestui an privind interdicția de a participa la alegerile prezidențiale a persoanelor condamnate pentru infracțiuni intenționate. Astfel, din această săptămână, nicio persoană condamnată pentru infracțiuni săvârșite cu intenție nu va putea candida la niciun fel de alegeri, fie ele locale, parlamentare sau prezidențiale.

Această interdicție se aplică doar dacă pentru condamnările primite nu au intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea.

Prima dintre cele două legi apărute luni și care se vor aplica de joi, Legea 295/2022, modifică Legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților și introduce interdicția de a candida la alegerile parlamentare pentru persoanele „care la data depunerii candidaturii au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție”.

În prezent, prevederea care urmează să fie modificată de joi sună în felul următor: „Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a fi alese”.

Cea de-a doua lege publicată luni în Monitorul oficial, respectiv Legea 294/2022, va modifica, tot de joi, Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale și va introduce interdicția de a-și depune candidaturile pentru funcțiile de primar, președinte de consiliu județean sau consilier local/ județean pentru cei care au fost condamnați la închisoare cu executare pentru infracțiuni săvârșite cu intenție.

Citește și: Liberalii cărășeni se pregătesc de alegeri

În plus, cei care doresc să își depună candidaturile la alegerile locale trebuie să îndeplinească și condițiile din Constituția României privind dreptul de a fi ales, respectiv să nu le fie interzisă asocierea în partidele politice, să aibă cetățenie română, domiciliul în țară și să aibă minimum 23 de ani.

„Pentru a evita depunerea abuzivă a dosarelor de candidatură și încărcarea funcționarilor parte a procesului de verificare a candidaturilor, este necesar să fie prevăzută, în mod expres, interdicția de a depune candidaturi pentru categoriile de persoane expuse în articol (cele introduse de cea de-a doua lege – n. red.), indică deputații în motivarea prevederii introduse.

Nici pentru cea mai importantă funcție în stat, cea de președinte, nu mai pot candida persoanele condamnate definitiv la pedepse cu închisoare pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, potrivit unei legi intrate în vigoare în vara acestui an.

Lasă un răspuns