„Cea mai romantică Gară din Europa’’ intră în renovare!

„Cea mai romantică Gară din Europa’’ intră în renovare!

„Cea mai romantică Gară din Europa’’ intră în renovare! Gara din Băile Herculane, o bijuterie arhitecturală și o mărturie a istoriei celei mai frumoase stațiuni din estul Europei, intră în renovare!

Edificiul reproduce Castelul de Vânătoare din apropierea Vienei ce a apartinut Împărătesei Maria Tereza. Interiorul este înnobilat de un orologiu, realizat de Paul Garnier.
În urmă cu șase ani a fost desemnată „cea mai romantică Gară din Europa’’.
Turiștii care tranzitează gara din Băile Herculane pot auzi un sunet unic, marcă înregistrată ce anunță sosirile și plecările trenurilor. Acest sunet este o bucată muzicală din valsul ’’Souvenir’’ de Herculesbad.
Potrivit primarului Cristian Miclău această melodie dedicată stațiunii de pe Valea Cernei este o emblemă ce trebuie promovată: „Avem un nou semnal sonor la Gara Băile Herculane. Este vorba de prelucrarea digitală a valsului ’’Souvenir’’ de Herculesbad de Jakob Pazeller. Ne bucurăm că putem să promovăm stațiunea sub toate formele ei, valsul devenind și imnul orașului nostru”.

Primarul Cristian Miclău

Primăria Băile Herculane a inclus-o pe lista clădirilor supraimpozitate cu până la 500% , în anul 2018. „Am dorit să atragem atenția Regionalei CFR Timișoara asupra degradării edificiului de patrimoniu”, după cum declară primarul Cristian Miclău.
Astfel, administrația locală din oraș a depus toate eforturile pentru renovarea și conservarea acestui simbol architectural din stațiune.
Anul trecut a fost realizat un studiu de fezabilitate de către Regionala CFR Timișoara și în urma rezultatelor vor avea loc interventii și în zona din apropierea Gării, un perimetru de care se vor ocupa Directia Regionala Drumuri și Poduri Timișoara și Consiliul Județean Caraș-Severin.’’Restaurarea gării a obținut avizul Ministerului Culturii și urmează a fi depusă documentația la Agenția de Protecție a Mediului pentru ultimul aviz necesar autorizării.

Citește și: Cristian Miclău: ”Istoria ne obligă să păstrăm și să promovăm valorile de patrimoniu material și imaterial de excepție al stațiunii Băile Herculane”

Apreciem inițiativa Regionalei CFR și a susținerii proiectului de restaurare de către directorul Adrian Istrati, un bănățean cu suflet. Totodată vom iniția un parteneriat între Consiliul Județean, Administrația Bazinală de Apă Banat Timișoara, Compania Naționala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, CFR și Primăria Băile Herculane pentru reabilitare urbană în zona gării din Herculane și pentru amenajarea parcărilor și a unui pasaj subteran. Această lucrare este menită să pună în valoare nestemata Gară Băile Herculane’’, declară primarul orașului.
Citește și: „Souvenir de Herkulesbad”, imnul international al stațiunii Băile Herculane este și semnalul sonor al gării CFR istorice a orașului
Gara este o mărturie a construcției căii ferate Timișoara – Orșova de către societatea austriacă St.E.G între anii 1876-1878.
Edilul Cristian Miclău precizează: „Considerată una dintre cele mai frumoase clădiri de acest tip din România, Gara Băile Herculane, este așezată aproape de confluența Cernei cu Belareca. Gara a fost inaugurată la 20 mai 1878, odată cu linia de cale ferată Timișoara-Caransebeș-Orșova. Clădirea a fost dată în folosință mai târziu, în anul 1886.
A fost ridicată după planurile inginerului Auguste de Serres-Wieczffinski (1841-1900). Acesta este autorul mai multor proiecte feroviare. Primul conceput a fost clădirea Gării de Vest din Budapesta (1875-1877). Auguste de Serres-Wieczffinski avea la aceea dată, calitatea de director al departamentului de construcții al Căilor Ferate Austriece.  Elegantul edificiu în stil baroc are drept sursă de inspirație pavilionul, existent și astăzi, construit pentru Francisc I și Maria Tereza la 1759 în centrul Grădinii Zoologice de lângă Palatul Schönbrunn din Viena.’’
Frumoasa și eleganta clădire construită timp de 8 ani, între 1878 și 1886. Forma pavilionului de vânătoare și-a păstrat stilul original până astăzi.

Gara din Herculane

’’Promovăm obiectivele turistice din stațiune indiferent de statutul juridic al proprietății sau starea lor actuală. Ele sunt și vor rămâne obiective turistice de interes’’, subliniază Cristian Miclău, primarul orașului stațiune Băile Herculane!
Edificiul se află pe Lista Monumentelor Istorice întocmită de Ministerul Culturii.

Lasă un răspuns