Castrul Roman Tibiscum Jupa, parte din Ruta Castrelor, va fi reabilitat cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin

Castrul Roman Tibiscum Jupa, parte din Ruta Castrelor, va fi reabilitat cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin

Castrul Roman Tibiscum Jupa, parte din Ruta Castrelor, va fi reabilitat cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin.

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin a obținut finanțarea unui proiect deosebit de important pentru patrimoniul cultural al Castrului Roman Tibiscum Jupa.
Managerul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, Diana Țîrdea a semnat contractul de finanțare, în valoare de 250.000 de lei la Institutul Național al Patrimoniului din cadrul Ministerului Culturii.
Proiectul cu titlul „Intervenții de primă necesitate la poarta dinspre Coltul nord-estic și la o porțiune a zidului nord-estic din cadrul Castrului Roman de la Tibiscum, parte a dosarului UNESCO Limes – Frontierele Imperiului Roman”, are o valoare totală de 275.000 lei.
Institutul Național al Patrimoniului oferă o finanțare nerambursabilă de 250.000 de lei. Cota parte de 10 %, în valoare de 25.000 de lei este asigurată de către Consiliul Județean Caraș-Severin.

Castrul Roman Tibiscum Jupa, parte din Ruta Castrelor, va fi reabilitat cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin

Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei este partener în proiect.

„Este primul proiect de reparații și conservare la Tibiscum, un sit arheologic la care nu s-a mai intervenit pentru conservare din anii 1990. Proiectul a fost depus la începutul lunii decembrie 2023. A fost desemnat câștigător la începutul lunii martie. Termenul de finalizare este noiembrie 2024. Se va urmări elaborarea de soluții de conservare și stopare a ruinării; elaborarea de soluții care să devină exemple de bună practică”, menționează managerul Diana Țîrdea.

Citește și: Finanțare de 250.000 lei pentru Castrul Roman de la Tibiscum

Prin realizarea lucrărilor de primă necesitate se dorește un exemplu de bună practică în ceea ce privește conservarea și restaurarea unui monument. Castrul de la Tibiscum face parte din Ruta Castrelor, proiect promovat la nivel național, cu finanțare prin PNRR.

Tibiscum este unul dintre sit-urile propuse pe Lista Patrimoniului Mondial Unesco Limes. Program multianual instituit în vederea cercetării și valorificării rezultatelor cercetării, patrimoniului cultural care a alcătuit frontiera Imperiului Roman.

Lasă un răspuns