Cancerul este a doua cauză de deces din România

Cancerul este a doua cauză de deces din România

Cancerul este a doua cauză de deces din România.

România este țara care investește cei mai puțini bani în sănătate. La acest capitol ar trebui să alocăm mai mulți bani. Potrivit statisticilor unul din șase decese din este cauzat de cancer, conform unui raport al Uniunii Europene. Deși incidența cazurilor este mai mică în țara noastră față de media europeană, avem totuși o rată de mortalitate mai mare. Depistarea cancerului în faze terminale, se numără printre cauzele principale.
În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului am făcut o analiză a situației pacienților oncologici din România. Ne-am întrebat ce face statul sau dacă face suficiente lucruri pentru a le ușura lupta cu acest diagnostic.
Citește și: Codul european împotriva cancerului
După bolile cardiovasculare cancerul este a doua cauză de deces din România. Reprezintă aproape 19% din totalul deceselor. Ultimele cifre ale OMS, arată în 2022 au fost diagnosticate peste o sută de mii de persoane cu cancer. Numărul deceselor a depășit 50 de mii. Deși incidența cazurilor de cancer în România este de 491 cazuri la o sută de mii de locuitori, adică sub media europeană de 569 de cazuri, rata de mortalitate la noi este mai mare.
Codul european împotriva cancerului
Vorbim de o rată de 264 de cazuri la suta de mii de locuitori, în timp ce media europeană este de 247, arată ultimul raport european privind profilul de țară. Depistarea cancerului în faze avansate reduce mult șansele de vindecare. Suntem țara europeană cu cea mai mare rată de mortalitate din cauze tratabile.
Teama de boală ne face să întârziem aceste procese de depistare prematură. Nu e de mirare în condițiile în care investim și cei mai puțini bani în sănătate – doar 6,5% din PIB. Iar dacă ne referim strict la pacienții oncologici, și aici avem cele mai scăzute costuri de îngrijire din Uniunea Europeană – 160 de euro pe cap de locuitor la noi.
În timp ce media europeană este de 326 de euro. Adică, mai mult decât dublu. Iar dacă ne referim la cele mai frecvente tipuri de cancer, vedem că la femei, incidența cancerului mamar este cea mai mare – de 28%.
În pofida acestui fapt, procentul femeilor care și-au făcut un screening mamar rămâne printre cel mai scăzut la nivel european. În cazul bărbaților, cancerul pulmonar este cel mai frecvent. Dar și alte tipuri de cancer evoluează tot mai mult. Analizele periodice, un stil de viață mai relaxat și un consum alimentar mai vegetal ne dă speranțe mai mari.

Lasă un răspuns