Angajații pot beneficia de două noi concedii medicale :pentru îngrijirea bolnavilor de cancer și concediul pentru îngrijirea copilului carantinat din cauza unei boli infectocontagioase

Angajații pot beneficia de două noi concedii medicale :pentru îngrijirea bolnavilor de cancer și concediul pentru îngrijirea copilului carantinat din cauza unei boli infectocontagioase
Angajații pot beneficia de două noi concedii medicale . Printr-un proiect de ordin pus marți în dezbatere publică de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), autoritățile vor să introducă în normele de aplicare a concediilor medicale un nou astfel de concediu și o formă specială a altuia, amândouă apărute în ultimele luni, respectiv a concediului de îngrijire a persoanelor bolnave de cancer și a concediului pentru îngrijirea copilului carantinat sau izolat din cauza unei boli infectocontagioase.
Concret, prin proiectul de ordin de la CNAS este introdus, în normele de aplicare a prevederilor OUG nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, dreptul la un nou tip de concediu medical, dar și la o formă specială a altuia, cât și la indemnizațiile aferente acestora. Asta înseamnă că, după modificarea normelor, ele se vor putea acorda efectiv.

Concediul pentru îngrijirea unui bolnav de cancer

Primul dintre cele două tipuri concedii medicale apărute acum câteva săptămâni este cel pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, introdus prin Legea 24/2022. Potrivit proiectului de ordin, “certificatul de concediu medical pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani se eliberează persoanei asigurate care, cu acordul pacientului oncologic, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente, de către medicul specialist al pacientului oncologic”.

Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament. Prin proiectul de modificare a normelor concediilor medicale se reglementează modelul de acord (se poate descărca de la finalul articolului – Proiect de ordin CNAS), pus la dispoziție de medicul curant și care se anexează la fișa pacientului cu afecțiuni oncologice.

Concediul medical pentru îngrijirea unui bolnav de cancer va putea avea o durată de cel mult 45 de zile calendaristice în interval de un an pentru un pacient. Pe de altă parte, indemnizația brută lunară aferentă concediului va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

Citește și : Documente medicale care își pierd valabilitatea în 31 martie 2022

Concediul pentru îngrijirea copilului carantinat din cauza unei boli infectocontagioase

Cel de-al doilea concediu medical apărut recent este cel pentru îngrijirea copilului bolnav cu vârsta de până la 18 ani, în cazul în care acesta se află în carantină sau izolare din cauza unei suspiciuni legate de o boală infectocontagioasă, ce se acordă părinților care nu trebuie să stea în izolare sau carantină și care nu-și pot desfășura activitatea de acasă. Această variantă a concediului pentru îngrijirea copilului a fost introdusă prin Legea nr. 73/2022.

Valoarea indemnizației pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 18 ani va fi, în aceste cazuri, de 100% din baza de calcul, care poate fi media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, media indemnizațiilor de șomaj etc.

sursa : cnas.ro

Lasă un răspuns