A fi sau a nu fi… cartonașul albastru în fotbal?! Aceasta este întrebarea!

A fi sau a nu fi… cartonașul albastru în fotbal?! Aceasta este întrebarea!

A fi sau a nu fi… cartonașul albastru în fotbal?! Aceasta este întrebarea!

La Cupa Mondială din Mexic 1970 au fost aprobate în premieră la fotbal folosirea cartonaşele galbene şi roşii. Acestea semnalizau aplicarea unei sancțiuni disciplinare. Dacă cartonașul galben însemna avertizare, cel roșu ducea automat la eliminarea jucătorului sancționat de pe teren. Până la Mondialul mexican, jucătorilor le era transmis verbal de către arbitru că sunt avertizați sau eliminați.
Inițiativa introducerii cartonașelor galbene și roșu a aparținut arbitrului englez Ken Aston. Acesta era  șeful comitetului de arbitri de la Campionatul Mondial din 1966.
sursa foto: goal.com
Ca statistică fostul jucător al URSS, Evgeni Lovcev, a fost primul fotbalist din istorie care a luat primul cartonaș galben. A fost încasat la Campionatul Mondial din 1970, în meciul Mexic -URSS.  Primul cartonaș roșu la Cupa Mondială a fost acordat în Germania 1974 jucătorului chilian Carlos Caszely la meciul cu echipa gazdă.
În prezent, International Football Association Board (IFAB) a autorizat încă din această vară testarea noului cartonaş albastru. Acesta impune o eliminare temporară de zece minute, ca în rugby.
Citește și: Ce făcuși, mă nene arbitru?!
Cartonaşul albastru ar urma să fie acordat pentru abateri moderate, precum împiedicarea unei faze de gol cu un fault uşor sau proteste verbale contra arbitrilor sau oficialilor.
Două cartonaşe albastre ar atrage însă eliminarea imediată a jucătorului, situație similară cu acordarea unui cartonaș albastru şi unul galben.
În handbal, s-a introdus cartonaşul albastru încă din anul 2016. Cartonașul albastru mai poate fi acordat de arbitru și după cartonaşul roşu. Acest lucru atrage atenţia jucătorului sau oficialului sancţionat că i se va face raport, cu explicarea în detaliu a cauzelor descalificării.
Cartonașul albastru este considerat că face tranziția dintre cel galben și roșu.
Destui antrenori de top din Europa consideră că introducerea cartonașului albastru complică …fotbalul.
Selecționerul României, Edward Iordănescu, consideră și el acest lucru: „Cartonașul albastru = o ineptie!! Unii se plictisesc în birouri !! În ritmul ăsta, curând se va sta cu manual de utilizare pe bancă, să confrunți regulamentul live !! #freefootball”, a scris Iordănescu jr. pe pagina proprie de socializare.
A fi sau a nu fi, cartonașul albastru în fotbal?! Aceasta este întrebarea!
FIFA a precizat public că posibilitatea testării aplicării cartonașului albastru se va realiza la nivelurile inferioare și va fi discutat la Adunarea Generală a IFAB din 2 martie.
În fotbal se poate acorda și … cartonașul alb. Acesta este un motiv de mândrie pentru cel care îl primește, întrucât este menit să premieze gesturile supreme de fair-play.
Cartonașul alb este folosit la nivel profesionist, dar numai în competițiile feminine. La Lisabona, la un meci dintre Sporting și Benfica, din sferturile de finală ale Cupei Portugaliei, meciul a fost întrerupt minute bune, după ce unui delegat i s-a făcut rău pe banca de rezerve. Echipele medicale ale ambelor formatii au ajutat. Arbitrul partidei a arătat cartonașul alb celor două staff-uri medicale.

Lasă un răspuns