Durata vizitelor făcute bolnavilor din spitale este limitată la 30 de minute

Durata vizitelor făcute bolnavilor din spitale este limitată la 30 de minute

Durata vizitelor făcute bolnavilor din spitale este limitată la 30 de minute. Programul de vizite în spitalele publice a fost modificat, potrivit unui ordin al Ministerul Sănătății (MS) ce se aplică deja, una dintre schimbări fiind limitarea, la 30 de minute, a duratei unei vizite făcute unui bolnav internat în spital.

Astfel, potrivit Ordinului MS 3.670/2022, programul de acces al vizitatorilor pacienților internați în spitalele publice este stabilit de către conducerea acestora, având o durată de minimum patru ore, în intervalul orar 10:00-20:00, de luni până vineri, iar în zilele de sâmbătă și duminică, o durată de minimum șase ore, în intervalul orar 9:00-20:00.

Apoi, accesul vizitatorilor în salon este permis de-acum după cum urmează:

  • un vizitator/pacient în saloanele cu un număr de cel mult trei paturi, pacienții putând fi vizitați doar pe rând;
  • un vizitator/pacient în saloanele cu un număr de patru-șase paturi, putând fi vizitați maximum doi pacienți în același timp;
  • un vizitator/pacient în saloanele cu un număr mai mare de șase paturi, putând fi vizitați maximum trei pacienți în același timp.
În plus, și regulile privind durata vizitei la un bolnav internat în spital au fost modificate. Mai precis, durata unei vizite în spital este limitată la 30 de minute.

Totodată, în cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, programul de vizită va putea fi limitat la cel mult 15 minute, iar în secțiile ori compartimentele în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală, el va putea fi chiar suspendat.

Anterior, potrivit Ordinului MS 1.284/2012, dacă doi pacienți dintr-un salon cu mai mult de trei paturi erau vizitați în același timp, pentru a da posibilitatea vizitei şi pentru ceilalţi pacienţi, și dacă existau solicitări în acest sens, durata vizitei putea fi limitată la 60 de minute.

De asemenea, noile reguli nu permit accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecții acute sau aflați în stare de ebrietate sau sub influența unor substanțe halucinogene. Totodată, în timpul vizitei, vizitatorii au următoarele obligații:

  • să poarte echipament de protecție adaptat în funcție de gradul de risc al secției, ce este asigurat, în mod gratuit, de către spital;
  • să respecte instrucțiunile personalului spitalului privind măsurile interne de prevenire a transmiterii infecțiilor.
Regulile stabilite recent prevăd ca, la internare, spitalul să aloce fiecărui pacient un cod numeric unic, care va fi comunicat aparținătorilor și care va fi folosit de aceștia pentru a primi informații despre starea de sănătate a pacientului.

Citește și: Noi pași pentru construirea viitorului spital județean

Spitalele de stat au obligația ca, până pe 7 ianuarie 2023, să elaboreze proceduri și să implementeze un sistem de informare a aparținătorilor pacienților, care să permită ca, la cel mult două ore de la internarea pacientului, să le fie comunicate, telefonic sau prin SMS, la cerere, următoarele informații: secția/ compartimentul unde este internat pacientul, numărul salonului, etajul, numele medicului curant și numărul de telefon apelabil pentru informații despre starea de sănătate a pacientului.

sursa foto: ziare.com

Lasă un răspuns