De luni intră în vigoare noi măsuri pentru ocrotirea anumitor persoane cu dizabilități

De luni intră în vigoare noi măsuri pentru ocrotirea anumitor persoane cu dizabilități
De luni intră în vigoare noi măsuri pentru ocrotirea anumitor persoane cu dizabilități. Noi măsuri de ocrotire pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale vor intra în vigoare de luni; după ce vineri a fost publicată legea ce le conține.

Deputatul PNL Caraș-Severin, Jaro Marșalic a prezentat faptul că printre modificările aduse de lege se numără și punerea legislației în domeniu în acord cu o decizie a Curții Constituționale a României (CCR). Aceea caree vizează punerea sub interdicție judecătorească a unor categorii de persoane; dar și posibilitatea ca, în anumite condiții; persoanele cu dizabilități intelectuale să se poată căsători sau să poată accesa un credit bancar.

Legea 140/2022, publicată vineri în Monitorul Oficial, pune în aplicare corectarea unei neconstituționalități sesizate de CCR. Mai exact, prin Decizia 601/2020; CCR a declarat neconstituțional articolul care stabilește că “persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale; din cauza alienației ori debilității mintale, va fi pusă sub interdicție judecătorească”, a mai spus Jaro Marșalic.

Citește și : Persoană cu dizabilități maltratată

Decizia a fost luată de CCR deoarece, în esență, măsura de ocrotire a punerii sub interdicție judecătorească; pentru cei cu probleme mintale nu cuprinde suficiente garanții care să asigure respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Acum, prin măsurile conținute de lege, se stabilește, în principal, reconfigurarea și redenumirea actualei instituții a punerii sub interdicție judecătorească, dar și crearea unui nou mecanism de ocrotire, respectiv consilierea judiciară.

Lasă un răspuns