9 martie – Ziua Deținuților Politici Anticomuniști comemorată la Reșița

9 martie – Ziua Deținuților Politici Anticomuniști comemorată la Reșița
9 martie a fost declarată Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989, în  conformitate cu prevederile Legii nr. 247 din 5 decembrie 2011. La 9 martie românii își amintesc de disidenții regimului comunist, mulți dintre ei plătind cu jertfa supremă datorită convingerilor politice. 
În memoria lor, astăzi de Sărbătoarea celor 40 de Mucenici, Asociația Foștilor Deținuți Politici și Deportaților în Bărăgan a organizat la Reșița, la Troița din Parcul Cărășana un eveniment comemorativ. Inițiativa a aparținut doamnei #CorneliaFetea, președintele Filialei din Caraș-Severin a Asociația Foștilor Deținuți Politici și Deportaților în Bărăgan.  
Momentul a fost onorat de preoți, reprezentanți ai oficialităților, instituții și urmași ai celor comemorați. 
#CorneliaFetea a reamintit suferințele familiilor care au fost persecutate în regimul comunist. Tragismul acelei perioade nu trebuie să se mai repete niciodată.
La evenimentul de la Reșița au fost prezenți subprefectul #CristianGâfu și vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin#OvidiuRădoi. Cei doi oficiali PNL au adus un pios omagiu memoriei victimelor perioadei comuniste din România! Învățămintele istoriei nu trebuie uitate și neglijate pentru a nu se repeta.
#ZiuaDeţinuţilorPoliticiAnticomunişti#CorneliaFetea#CristianGâfu#OvidiuRădoi

 Ovidiu Rădoi și Cristian Gâfu au subliniat faptul că învățămintele istoriei nu trebuie uitate și nici neglijate. Pentru a nu se repeta. „Evenimentele din Ucraina și Rusia amintesc de perioade din vremea comunismului, făcând diferența între democrație și regimurile autocrate. Este foarte important ca tinerii să afle de la bunici și părinți ce s-a întâmplat în România după cel de-al doilea Război Mondial”, a precizat Ovidiu Rădoi.

Scurt remember al anilor 1950
Anii ’50 au umplut cerul României de Sfinți.
,,Acest secol a dat noian de sfinţi şi de martiri, numai că nu-i cunoaştem. Hristos este prezent în lumea de azi prin sfinţi, martiri, mărturisitori şi eroi. Dar lumea de azi nu e solidară cu sfinţii ei, căci nu le poate urma exemplul. Dacă sfinţii de acum ar fi fost la începuturile creştinismului, toată suflarea creştină ar fi trăit cu ei, prin ei, către ei. Noi nu suntem creştini şi de aceea nu ne cunoaştem sfinţii”, mărturisea cu tristețe Valeriu Gafencu.
În 2017, într-un comunicat al Patriarhiei Române, transmis, la 7 martie, cu prilejul zilei de 9 martie – Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989, se menţiona: „Întrucât Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2017 drept An comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, iar Parlamentul României a adoptat Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989, publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 864 din 8 decembrie 2011, precizând că data de pomenire a celor care au decedat ca luptători împotriva comunismului să fie 9 martie a fiecărui an, ziua pomenirii celor 40 de mucenici, Patriarhia Română a transmis Centrelor eparhiale îndemnul de a săvârşi în această zi slujbe de pomenire a celor care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român”.

Lasă un răspuns