5 decembrie 1954 – 5 decembrie 2023: 69 de ani de la câștigarea Cupei României de către Metalul Reșița

5 decembrie 1954 – 5 decembrie 2023: 69 de ani de la câștigarea Cupei României de către Metalul Reșița

5 decembrie 1954 – 5 decembrie 2023: 69 de ani de la câștigarea Cupei României de către Metalul Reșița.

Finala s-a jucat împotriva echipei Dinamo București, pe stadionul Republicii din București în fața a 30 000 de spectatori.
În 1954, Metalul Reşiţa, pentru prima oară în istoria Cupei României (începută în 1933), o formaţie din eşalonul secund, reuşea să îşi adjudece trofeul. Adversarul a fost nimeni altul decât Dinamo Bucureşti.
Drumul către finală
În acel an, în şaisprezecimi, reşiţenii au surclasat cu 6-1(3-1) pe Ştiinţa Timişoara (11.08.1954), apoi în optimi cu 4-0 (3-0) pe Locomotiva Târgu Mureş (20.10.1954). A urmat apoi o altă echipă ceferistă, Locomotiva Timişoara înfrântă la Reşiţa cu 2-0 (1-0) în 28.11.1954.
Dacă până în acel moment victoriile împotriva prim divizionarelor mai sus amintite au apărut ca simple surprize, a urmat un examen extrem de greu de trecut, tot în Valea Domanului. Adversarul a fost CCA Bucureşti, o multiplă campioană.
Metalul Reşiţa – CCA Bucureşti 1-0 (1-0), la Reşiţa 01.12.1954
A marcat URCAN (min. 4).
CCA Bucuresti: Voinescu – Zavoda, Apolzan, V. Dumitrescu – Onisie, Balint – Karikaş, Bone, I. Alexandrescu (Tătaru), Petchowschi, T. Moldovan.
Metalul: Iosif Zarici – Iosif Kolnik, Valentin Teodorescu, Eugen Potoceanu – Mihai Munteanu, Ştefan Apro III – Iosif Jojarth, Petru Mioc, Stefan Urcan, Emil Chirilă, Ştefan Szeles.
Citește și: Marcel Răducanu revine în fotbalul cărășan. Acolo unde a debutat în divizia A! Acum 49 de ani…
Cupa României a luat drumul  Reșiței
Finala Cupei, la Bucureşti, stadionul Republicii (fost ANEF), la 05.12.1954.
A marcat: Szelesz (min. 30 si 40).
Dinamo București: Constantinescu – Szoke, L. Băcuț II, Fodor – Călinoiu, Gh. Băcuț I – Bartha, Nicușor, Ene, Ozon (Neagu), Suru. Rezerve: Blujdea.
Metalul: Zarici – Chirilă, Teodorescu, Potoceanu – Munteanu, Apro III – Joiart II, Mioc, Urcan, Iovan (Vida), Szelesz. Rezerve:Purcica – Kolnik, Florut, Davidescu.
Arbitri: Dumitru Schulder – Constantin Mitran si Solomon Segal (toti din București).
Căpitanii celor două echipe au fost: Teodorescu (la Metalul) si Băcuţ I (la Dinamo).
Golul 1: Mioc l-a deschis pe extremă pe Joiart II, care cu o diagonala l-a găsit pe Szeles. Acesta a deviat balonul pe lângă Constantinescu ieșit în întâmpinare.
Golul 2: Szelesz a șutat violent de la 25-30 de metri în vinclu din lovitură liberă. Balonul a rupt plasa porții și a ieșit în afara terenului de joc!!
5 decembrie 2023
Defilarea reșițeană de … 5 decembrie
Pentru finală, din Resita a plecat o garnitură specială de tren. Aceasta i-a transportat pe suporterii echipei Metalului până în Gara de Nord. De aici, reşiţenii s-au aliniat in stilul coloanelor muncitorești. S-au deplasat spre stadion mărșăluind pe mijlocul străzilor sub privirile mirate ale trecătorilor.
“Golul” din plasa porţii
Datorita ceții, care a persistat pe aproape întreaga durată a deșfașurării meciului, nu toți spectatorii au văzut golul al doilea cel din minutul 40 înscris de Szeles cu un șut de la 25 de metri. Mingea șutată puternic a intrat in poarta, a lovit plasa și s-a strecurat dincolo de ea printr-o mică ruptură spatele suprafeței portii.
A lăsat impresia celor plasați în potcoava opusă ca n-a fost gol. La pauză, organizatorii s-au apucat saă coase plasa desfăcută, cu un ac imens. Au și sperat ca în repriza a doua mingea va rupe de mai multe ori plasa porții …reșițenilor, de această dată. Numai că sorții și ambiția reșițenilor au lăsat ferecată poarta oaspeților de ocazie.
S-au bucurat de …necazul rivalilor
Victoria din semifinala de la Reșița prin care Metalul a învins marele CCA a lui Voinescu, Zavoda, Apolzan si Petchowschi i-a bucurat enorm pe dinamoviști… Suporterii alb-roșii erauu siguri de un galop de sănătate.
Cum cele două echipe departamentale, Steaua si Dinamo serveau masa în aceeași locaţie, dupa semifinala de la Reșița, pierdută de CCA, dinamoviştii i-au luat la mişto pe stelişti … cum că i-a bătut „desculţii ăia de la Reşiţa”.
După disputarea finalei, jucătorii CCA-ului le-a întors „revanşa cu desculții tot la cantina comună.
Secretul victoriei reșițene nu a avut „conotații politice”! A fost inspirația lui Mihai Zsizsik și a dăruirii jucătorilor!
Una dintre bârfele „vremii Republicii Populare Române” plecată tot de la microbiștii bucureșteni a fost aceea că victoria „dublă” a Reșiței în față a două echipe de temut ale vremii a avut posibil și un substrat politic.
A fost invocată chiar intervenția amicală și tovărășească a lui Gheorghe Gheorghiu Dej la un dineu, care s-ar fi exprimat de genul că a „sosit vremea să câștige cupe și echipele muncitorești…” în dauna CCA și Dinamo.
Nimic mai fals, pentru ceferistul numărul 1 al țării nu era un fan al fotbalului. Dej avea alte priorități. Plus că avea abilitatea de a nu discuta asemenea chestiuni, dacă erau reale, să le cunoască toată lumea! Un alt argument este acela că în finală Dinamo București a condus ostilitățile ofensive. Raportul cornerelor a fost de 8-1 în favoarea lui Dinamo București.
Alb-roșii erau favoriți cerți, dar au greșit din start strategia. S-au aruncat cu tot efectivul în ofensivă, au desconsiderat adversarul, au atacat în valuri, fără nici un element de siguranță de „spargerea a contraatacurilor”.
Mihai Zsizsik a făcut o așezare defensivă beton și a predat o lecție de contraatac. Puține ce-i drept la număr, dar eficiente. Contraatacurile reșițene au dus la două goluri în fața unei echipe dinamoviste surprinsă de câteva ori descoperită total în defensiva „rarefiată”.
Suporterii CCA, fani de ocazie ai Reșiței
După finala cu un deznodământ neașteptat, în jurul autobuzului rezervat, mulți suporteri au venit să-i felicite pe învingători, iar unii neajungând să-i sărute pe favoriți, pupau de zor tabla autobuzului. Printre ei se aflau și susținători ai echipei armatei care astfel s-au simțit răzbunați pentru înfrângerea de la Reșița.
Din anonimi – vedete
Oboseala canpionatului diviziei B (Metalul Resita a ocupat locul 7 in seria a II a), dar și uzura jucătorilor neobisnuiți cu meciuri de Cupa României din faza finală, a facut ca pentru ultimele jocuri ale reșițenilor să fie cooptati patru componenti ai unei formatii de la „Laminoare”-SRUP (o echipa – apartinând de combinatul siderurgic care evolua in divizia zonală): Zarici, Apro III, Potoceanu si Mioc. Toți cei patru au fost titulari in răsunătoarele victorii cu CCA si Dinamo.
Emotivul Kolnik
Cu toate că a evoluat bine pe postul de fundaș în meciul cu CCA, Iosif Kolnik a refuzat, de frică, să fie titular în finala cu Dinamo. A fost motivul pentru care antrenorii Mihai Zsizik si Emil Cozma (o alta „achiziție” de la „Laminoare”) au fost nevoiți să-l retragă pe interul stânga Emil Chirilă pe postul de fundaș dreapta, anihilându-i A. Ene, Ozon și Suru.
5 decembrie 2023
Întoarcere en-fanfare
La întoarcere jucătorii au fost așteptați în Gara Reșița de o mulțime de oameni, de o fanfară. Fiecare dintre componenții echipei câștigătoare a Cupei României a fost purtat pe umeri. Deși le-a fost promisă câte o bicicletă pentru fiecare din ei, în final jucătorii au primit un rucsac, un material de costum și o infimă sumă de bani.
sursa foto: Fotografiile au fost obținute din arhiva personală a lui Gheorghe Zsizsik, fiul antrenorului Mihai Zsizsik.

Lasă un răspuns