Siguranța copiilor este pe primul plan pentru polițiștii Biroului Siguranță Școlară!

Siguranța copiilor este pe primul plan pentru polițiștii Biroului Siguranță Școlară!

                              ACȚIUNI ALE POLIȚIȘTILOR PENTRU SIGURANȚA ȘCOLARĂ

 În cursul zilelor de ieri și astăzi, polițiștii cărășeni împreună cu reprezentanții celorlalte structuri au intensificat acțiunile pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, a cazurilor de absenteism școlar, a delincvenței juvenile și victimizării minorilor, precum și pentru verificarea respectării normelor igienico-sanitare pentru răspândirea virusului SARS-Cov-2, în zona unităților de învățământ preuniversitar din județ, atât din mediul urban, cât și din mediul rural.

 La aceste acțiuni, coordonate la nivelul Biroului Siguranță Școlară, au participat peste 85 de forțe, dintre care 70 de polițiști de la polițiile municipale, orășenești și secțiile de poliție rurală din județ și 15 jandarmi și polițiști locali.

 Printre obiectivele forțelor de ordine, s-au numărat:

  • menținerea climatului de ordine și siguranță publică în zona unităților de învățământ preuniversitar;
  • identificarea și luarea măsurilor legale împotriva persoanelor care comit sau sunt predispuse la comiterea de fapte antisociale;
  • prevenirea infracțiunilor cu violență și a infracțiunilor de furt cu victime din rândul preșcolarilor/elevilor;
  • identificarea elevilor care absentează în mod nejustificat de la orele de curs și informarea unităților de învățământ, în vederea dispunerii măsurilor conform regulamentelor de ordine interioară;
  • verificarea legalității funcționarii unităților de alimentație publică din incinta și imediata apropiere a unităților de învățământ preuniversitar, cu privire interzicerea comercializării, expunerii spre vânzare și consumului de băuturi alcoolice, a țigărilor si a celorlalte produse din tutun, precum și a tipăriturilor și înregistrărilor audio și video cu conținut obscen;
  • dispunerea măsurilor legale față de persoanele care servesc băuturi alcoolice si țigări minorilor;
  • prevenirea evenimentelor rutiere în care pot fi implicați elevii/preșcolarii sau însoțitorii acestora;
  • luarea măsurilor legale împotriva conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație pe drumurile publice în zona unităților de învățământ;
  • respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor  pandemiei de COVID-19;

 Cu ocazia întâlnirilor cu elevii și profesorii, au fost purtate discuții preventive cu privire la riscurile la care se expun în diferite situații, iar un accent deosebit s-a pus pe informarea acestora asupra importanței respectării măsurilor dispuse de autorități pentru prevenirea răspândirii și infectării cu noul coronavirus.

În cadrul acțiunilor au fost verificate 35 de unități de alimentație publică și au fost controlate 59 de autovehicule, dintre care 23 destinate transportului școlar.

De asemenea, au fost legitimate peste 170 de persoane, iar în urma abaterilor constatate, au fost aplicate 36 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 de lei, cele mai multe -16, pentru încălcarea normelor rutiere și 12 sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor  pandemiei de Covid-19.

Exemple:

 Ieri, 08 octombrie, administratorul unei societăți comerciale din Caransebeș, situate în proximitatea unei școli, a fost sancționat contravențional de polițiști cu suma de 5.000 de lei, conform Legii nr. 349 din 6 iunie 2002, pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, pentru vânzarea de produse din tutun tinerilor sub 18 ani. Acesta ar fi acceptat să vândă țigări la bucată unei persoane care i-ar fi spus că este minoră. De asemenea, în urma controlului efectuat pe linia respectării Legii nr.12 din 1990, privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite, s-a constatat că unele produse comercializate aveau termenul de valabilitate expirat, motiv pentru care a fost sancționat contravențional cu suma de 500 de lei.

Tot ieri, în jurul orei 10.30, cu ocazia unui control efectuat la o sală de jocuri de noroc, polițiști de ordine publică de la Poliția Municipiului Caransebeș au depistat 2 tineri care fumau în interiorul localului, aceștia fiind sancționați contravențional conform Legii nr. 349 din 6 iunie 2002, cu amendă de 500 de lei fiecare, iar administratorul societății a fost sancționat contravențional cu suma de 5.000 de lei pentru nepunerea în aplicare a prevederilor acestei legi.

„Astfel de acțiuni preventive vor fi continuate și în perioada următoare, sub coordonarea Biroului Siguranță Școlară al Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin.

Ne dorim și acționăm în permanență pentru ca toți elevii din județul nostru să meargă la școală în siguranță”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, inspector principal Alina Boeru.

Lasă un răspuns