Se desființează inspectoratele școlare județene

Se desființează inspectoratele școlare județene

Se desființează inspectoratele școlare județene. Ministerul Educației a dat un ordin prin care se desființează inspectoratele școlare județene din România. Până la data de 30 mai 2025, instituțiile vor dispărea definitiv. Direcțiile județene de învățământ preuniversitar le vor lua locul.

Inițial, instituțiile ar fi trebuit să dispară încă din septembrie 2023, așa cum este prevăzut în noua lege a educației. Totuși, măsura a fost amânată, dar din anul școlar următor, va fi aplicată. Mai mult de atât, după ce ordinul de minister va intra în vigoare, vor fi înființate Agenții Române pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), potrivit Ordinului de Ministru cu numărul 3.069.
În ceea ce privește noile inspectorate școlare, adică viitoarele direcții județene de învățământ preuniversitar, aceste instituții rămân fără inspecții școlare în atribuții, potrivit proiectului de Regulament-cadru de organizare și funcționare a direcțiilor județene de învățământ preuniversitar/Direcției Municipiului București.
Cu alte cuvinte, inspecția școlară generală, cea tematică și inspecția de specialitate trec la ARACIIP (Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar – n.red), nu mai rămân la inspectoratele școlare. În acest caz, nu este clar cine va plăti aceste inspecții, în condițiile în care ARACIIP este finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, precum și din venituri proprii, conform legii – detalii aici.
  • Pe 10 octombrie, inspectorii școlari generali au fost convocați de către Ligia Deca, ministrul Educației. Documentul privind reorganizarea direcțiilor județene de învățământ preuniversitar nu a fost pus în dezbatere publică, dar a fost discutat de Ligia Deca în prezența inspectorilor școlari.
Toate posturile din actualele inspectorate școlare vor fi scoase la concurs anul viitor, conform unui proiect de ordin de ministru al Educației pus în consultare publică în care apare calendarul ordinelor cu regulamentele de concurs.
Sursa: edupedu.ro

Lasă un răspuns