Risipa alimentară, metode de combatere

Risipa alimentară, metode de combatere

Risipa alimentară, metode de combatere. Toate persoanele au un rol important în reducerea risipei alimentare! Adesea, cu eforturi minime, risipa alimentară poate fi redusă, economisind bani și contribuind la protejarea mediului. Este mult mai ușor decât se crede! Iată cum:

ACASĂ:
  • Planificați-vă mesele;
  • Puteți să folosiți surplusul de la prepararea meselor anterioare;
  • Citiți informațiile despre data durabilității minimale a alimentelor. Aceasta poate fi exprimată în două feluri în funcție de perisabilitatea alimentului, respectiv „expiră la data…” (ne informează despre siguranța alimentelor) și „a se consuma de preferință înainte de data…” (ne informează despre calitatea alimentelor);
  • Puneți mai puțin în farfurie și reumpleți dacă este cazul;
  • Congelați! (porții gata făcute);
  • Depozitați alimentele în mod corespunzător (verificați etichetele pentru instrucțiuni de stocare, asigurați-vă că frigiderul este potrivit între 1 °C și 5 °C);
  • Cunoașteți permanent ce alimente aveți în cămară și frigider;
  • Rotiți alimentele stocate acasă – „primul intrat, primul ieșit”!
Citește și: ”De Origine România – DOR”: PNL protejează, încurajează și susține producătorii români!
LA MAGAZINE SAU PIAŢĂ:
  • Faceți o listă de cumpărături;
  • Nu cumpărați când vă este foame;
  • Cumpărați doar cantitatea de care aveți nevoie (dimensiunea potrivită a ambalajului sau alimente vrac);
  • Puteți alege fructe și legume imperfecte din punct de vedere al aspectului exterior (formă, dimensiune), aflate adesea la reducere;
  • Puteți achiziționa și consuma produsele aflate la reduceri și care sunt aproape de atingerea datei durabilității minimale.
LA SERVICIU/ȘCOALĂ:
  • Cereți să vi se servească porția potrivită pentru dumneavoastră (la cantină);
  • Fiți atenți la frigiderul din birou/coșul de fructe/cutia cu bomboane;
  • Diseminați către colegi recomandările despre cum putem preveni risipa de alimente.
ÎN CAFENELE, RESTAURANTE ȘI HOTELURI:
  • Puneți puțin în farfurie și reumpleți dacă este cazul;
  • Luați acasă ce vă rămâne;
  • Gestionați-vă apetitul și pofta de mâncare, în funcție de ora zilei.
Sursa: ansvsa

Lasă un răspuns