Marcel Vela: „Avem planuri mari pentru dezvoltarea componentei aeriene a Ministerului Afacerilor Interne!”

Unitatea Specială de Aviație de la Caransebeș și-a sărbătorit 7 ani de la înființare, ocazie cu care Marcel Vela, ministrul afacerilor interne a reiterat câteva repere legate de înființarea și activitatea USAC.

foto: facebook reper24h

La evenimentul aniversar care au fost prezenți Romeo Dunca – președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Cristian Gâfu – prefectul județului Caraș-Severin, Dan Stan și Ovidiu Rădoi – vicepreședinții Consiliului Județean Caraș-Severin, Ioan Popa – primarul municipiului Reșița, Jaro Marșalic – candidat PNL pentru Camera Deputaților, alți oficiali cărășeni, precum și reprezentanți ai Ministerului de Interne din Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor sau Hunedoara, județe pe care sunt beneficiarele serviciilor Unității Specială de Aviație de la Caransebeș.

foto: facebook reper24h

Acum 10 ani, ca Primar al municipiului Caransebeș, am dorit să-mi împlinesc un vis. După trei ani de eforturi, am reușit atunci, ca împreună cu oameni patrioți și dedicați din Caransebeș și București, să inaugurăm în 2013 Unitatea Specială de Aviație, pe vremea când se desființau unități militare din alte orașe și se relocau multe capacități de apărare spre mari centre urbane.

Pentru a reuși imposibilul au fost foarte mulți oameni care au ajutat la oferirea sediului, terenului și hangarului pentru noua unitate. O clădire prăbușită de pe aeroport a fost amenajată de Primăria Caransebeș pentru sediul noii instituții. Au pus umărul la acest efort consilierii locali, muncitorii conduși de neobositul Coajă, mulți iubitori de aviație din oraș, cum este Doru Bălășoiu, ori consilierii județeni care m-au susținut pentru transferul hangarului la IGAV.

Un gând special am pentru generalul Doru Grădinaru, fostul inspector general al IGAV, un român patriot, cel care a înfruntat cu bărbăție și argumente tehnice foarte mulți decidenți politici, susținând cu pasiune și prietenie amplasarea unității de elicoptere în Caraș-Severin.

La fel de important pentru acest vis devenit realitate, a fost primul comandant al unității, comandorul Andrei Andreiaș, cel care a sculptat timpul și a construit de la zero ceva ce va dăinui multe decenii. Un om extraordinar, căruia îi mulțumesc în numele tuturor cărășenilor!

Așa s-a născut un lucru vital pentru Banat, dintr-un vis care s-a transformat într-o ambiție, a devenit o provocare, a coagulat o echipă și ne-a unit într-o reușită.

Unitate Specială de Aviație Caransebeș, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, asigură acum, zi de zi, intervenții aeriene în zona de competență din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Arad și Bihor cu elicopterul IAR 316 Alouette și elicopterele din alte unități IGAV care o sprijină în misiunile ordonate.

Astfel, Vestul României este protejat de acești oameni minunați în cazul unor situații de urgență, precum inundații, incendii, accidente rutiere grave sau misiuni de supraveghere a frontierei României. Execută mereu misiuni de poliție aeriană și susține toate forțele MAI în combaterea infracționalității.

Ca în orice vis frumos, Dumnezeu a făcut ca povestea să continue și acum…

Primarul care în urmă cu mulți ani supraveghea lucrările de pe șantierul viitoarei unități, este în prezent ministrul eroilor de la Caransebeș ce apără România din Banatul de Munte.

Și da, împreună cu colegii din guvern avem planuri mari pentru dezvoltarea componentei aeriene a Ministerului Afacerilor Interne!

Spre exemplu, chiar acum suntem în faza de evaluare a ofertelor din procedura de licitație pentru extinderea flotei de elicoptere cu primele 6 aparate de zbor de mare capacitate, (3 pentru intervenție maritimă și 3 pentru zona montană) dintre care unul va ajunge sigur la Caransebeș.

Urmează în 2021 o nouă etapă de licitație pentru diferența de 6 elicoptere din acordul cadru de achiziție a celor 12 elicoptere finanțate prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM).

Nu mai amintesc aici și de dezvoltarea componentei aeromedicale SMURD sau de programul guvernamental de realizare a mai multor heliporturi pentru intervenții de urgență în toată România.

Totodată, specialiștii din minister lucrează la un nou proiect de finanțare europeană pentru achiziția a altor 7 elicoptere medii și mici care vor executa misiuni aeriene nemedicale, specifice Ministerului Afacerilor Interne.

În plus, analizăm posibilitatea înființării, tot la Caransebeș, a unui Centru de pregătire pentru piloți, extrem de util celor care lucrează în acest domeniu, mai ales că numărul intervențiilor aeriene crește de la an la an.

Am încredere în președintele Consiliului Județean Dunca Romeo că va susține extinderea acestor activități și în investitorii aeroportului civil că vor deschide acrtivitatea aeroportuară.

Astfel, împreună și cu Aeroclubul României pe care l-am înființat la 1 Decembrie 2007, în Țara Gugulanilor cerul va fi mai frumos și zborul se va transforma din pasiune în profesiune.

Acum, în calitate de gazdă, mulțumesc tuturor oaspeților și oficialitătilor din Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin care au fost ieri pe aeroport, iar cu respectul și împlinirea primarului ce visa frumos acum 10 ani, salut echipa tânără și inimoasă din acestă unitate militară, ce a meritat toate eforturile noastre pentru a se naște, a crește și a se dezvolta în Banatul de Munte.

La 7 ani de existență, le urez în calitate de ministru, dar și de cărășan, tuturor celor 25 de camarazi de la Caransebeș:

Cer senin în Vestul României!” – Marcel Vela, ministrul afacerilor interne

Lasă un răspuns