Locuri de muncă în străinătate căutate de români și de companii

Locuri de muncă în străinătate căutate de români și de companii

Locuri de muncă în străinătate căutate de români și de companii

Interesul românilor față de locurile de muncă din străinătate a crescut tot mai mult de la un an la altul. Dorința de a obține un job peste hotare a devenit tot mai puternică, imediat ce s-a stabilizat piața muncii, căutându-se servicii cât mai bine plătite. Doar în luna ianuarie a.c. au fost înregistrate aproape 16.000 de aplicări pentru joburile din străinătate pe platforma de recrutare eJobs.ro, potrivit datelor platformei.
„Printre motivele care stau în spatele acestei decizii se numără: contextul economic incert și creșterea prețurilor”, susține Raluca Dumitra, șefa de marketing a eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară. Dintre acestea turismul este cel mai căutat. Dar, auditul și IT-ul sunt cele mai bine plătite.
Companiile care oferă locuri de muncă în străinătate caută personal în special în turism și alimentație, acestea fiind de altfel și principalele domenii către care se orientează candidații dornici să lucreze peste granițe. Deși cei mai mulți oameni se orientează către domenii precum turism, alimentație sau producție, cele mai mari salarii se oferă celor care ocupă poziții de conducere sau lucrează în domenii mai nișate, precum Audit & Consultanță sau IT&C. Totuși, pentru obținerea unui job în aceste domenii candidații au nevoie atât de studii superioare cât și de o experiență de lucru.
Munca pare dură. Astfel că, cei mai mulți candidați aplică pentru joburi de ospătar, bucătar, recepționer, sudor sau lucrător depozit. Pe lângă salariile fixe, pentru aceste joburi angajatorii asigură cazarea, masa, iar în unele cazuri transportul. Alte domenii căutate sunt cele din transporturi, atât rutier cât și în domeniile naval sau aeronautic, conform datelor. Ce salarii se oferă? Bună întrebare.
Citește și: Locuri de muncă vacante în rețeaua EURES
Domeniile cele mai căutate de angajatori sunt: Turism, în medie 7.000 de lei; Alimentație, în medie 6.000 de lei Naval/Aeronautic, în medie 9.500 de lei; Producție, în medie 4.000 de lei. Domeniile în care vor să lucreze cei mai mulți români sunt: Turism, așa cum scriam mai sus, în medie de 7.000 de lei; Alimentație, în medie 6.000 de lei; Transport/ Logistică, în medie 8.000 de lei; Retail, în medie 6.000 de lei.
În acest moment, pe eJobs.ro mai sunt disponibile peste 33.000 de locuri de muncă în România, dintre care 2.500 sunt recomandate celor care doresc să lucreze în străinătate. Comparatorul de salarii funcționează pe baza datelor introduse de utilizatorii săi. Până în acest moment, peste 520.000 de specialiști și-au introdus veniturile. Nu doresc să descurajez piața locală de muncă, dar companiile ar trebui să ofere salarii atrăgătoare, pentru că, indiferent cât de atractive sunt ofertele din străinătate, românii preferă să stea acasă lângă familie.

Lasă un răspuns