Examen de atestat la Seminarul Teologic din Caransebeș

Examen de atestat la Seminarul Teologic din Caransebeș

Examen de atestat la Seminarul Teologic din Caransebeș.

Prima probă de maturitate a tinerilor teologi ai Seminarului „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș s-a desfășurat luni, 10 iunie. Examenul de atestat teologic a constat în susţinerea lucrării ştiinţifice, întocmită de fiecare candidat, dar și proba practică, susținută oral la disciplinele Liturgică, Tipic, Muzică, Catehetică şi Omiletică.

Evenimentul a debutat cu un moment de rugăciune, după care s-a desfășurat examenul de certificare a competenţelor profesionale pentru elevi.
Competențele și aptitudinile în domeniul teologiei a elevilor clasei a 12-a de la  Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeș au fost verificate de comisia de examinare, prezidată de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian şi formată din părinţi profesori ai Seminarului.
„Acest examen le certifică competențele și aptitudinile în domeniul Teologiei pentru că menirea principală a școlii a fost și este formarea de preoți destoinici și profesori de religie, care să slujească de la altar și de la catedră Biserica noastră. Ne bucurăm că elevii noștri s-au pregătit cu multă conștiinciozitate pentru acest examen, obținând rezultate frumoase, atât la susținerea lucrării, cât și la celelalte discipline de examen”, a afirmat la final părintele profesor Rusalin Isac, directorul Seminarului Teologic din Caransebeș.
Citește și: Preasfințitul Părinte Episcop Lucian – 18 ani de păstorire în Episcopia Caransebeșului
Istoria Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş este una bogată şi frumoasă. După reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române din Caransebeş, în anul 1865, primul episcop, Ioan Popasu, a reuşit încă din noiembrie acelaşi an, să mute la Caransebeş secţia românească a institutului teologic din Vârşeţ.
În anul 1927, Institutul Teologic se transformă în Academie teologică ce funcţionează până la reforma învăţământului din 1948. Până în 1955, din forma superioară de învăţământ teologic, la Caransebeş a rămas o Şcoală de cântăreţi bisericeşti, ridicată apoi la gradul de Seminar teologic cu cinci ani de studii, primi doi ani pentru cântăreţi bisericeşti, iar următorii trei pentru elevii seminarişti.
Din 1993, prin integrarea în reţeaua învăţământului de stat, această şcoală devine Seminarul Teologic Liceal „Ioan Popasu“. De 9 ani la Seminarul Teologic din Caransebeș studiază și fete.

Lasă un răspuns