Caransebeşul are un nou Cetăţean de Onoare – pe Generalul Dragalina

             Asociaţia Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, alături de Primăria și Consiliul Local Caransebeș, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din municipiu, de Garnizoana Caransebeș și Cercul Militar, Consiliul Județean Caraș-Severin, precum și de Casa de Cultură „George Suru”, a organizat marţi, 22 septembrie, acțiunea cu titlul „Generalul Ioan Dragalina, omul și eroul”, eveniment dedicat împlinirii a 160 de ani de la naşterea acestuia.

Delegația Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”, precum și nepoata Generalului-erou Ioan Dragalina, Rodica Voiculescu, în vârstă de 88 de ani, stabilită în Suedia, strănepotul generalului, Vlad Voiculescu, și strănepotul eroului din Primul Război Mondial, cdor. conf. univ. dr. ing. Alexandru Dragalina, au vizitat Casa memorială „Ioan Dragalina”, unde au depus o coroană de flori.

Oaspeţii s-au deplasat apoi la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, unde vizitat o expoziţie cu o parte din colecția instituției, dedicată generalului, dar și documente și fotografii puse la dispoziţie de Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naționale și din colecția personală a regretatului col. Liviu Groza, îngrijită de Maria Gherguța.

        Rodica Voiculescu nu a ascuns că a fost foarte emoţionată, afirmând că a venit la Caransebeş şi în onoarea bunicului ei, Generalul Ioan Dragalina, dar şi în semn de preţuire pentru eforturile depuse pentru organizarea evenimentului de către col. (r) Natalia Damian, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare Femei în Rezervă şiRetragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu”.

„Casa la care am fost dimineaţă am văzut-o pentru prima dată în 1960, când strada se numea Emil Bodnăraş, apoi am revenit cu copiii când erau mici, iar acum trei ani am fost la un eveniment în Pasul Vulcan, tot în legătură cu bunicul meu, şi am vizitat din nou Caransebeşul, dar nu mai ţineam minte cum se numea strada. După ce am fost însă în Parc, la statuie, am întrebat un grup de persoane mai în vârstă dacă ştiu unde e casa Generalului Dragalina, iar ei cunoşteau, cu toţii, locul. A fost norocul nostru, fiindcă, cred eu, tinerii de azi nu mai ştiu”, a spus nepoata Generalului-erou.

„La împlinirea a 100 de ani de la naşterea Generalului Ioan Dragalina, ne-am gândit să contactăm în primul rând familia. De ce să nu recunosc, mi-au trebuit cam două luni, dar am reuşit, pornind şi de la sprijinul acordat de Asociaţia Cadrelor Militare «Regina Maria». În felul acesta am ajuns, acum, la Caransebeş, împreună cu urmaşii Generalului Dragalina, la acest moment, zic eu, deosebit de onorant pentru caransebeşeni şi pentru noi, toţi cetăţenii României”, a spus şi col. (r) Natalia Damian.

Expoziţia foto-documentară intitulată „Generalul Ioan Dragalina, omul şi eroul” cuprinde fotografii, dar şi însemnări, extrase din ziare şi scrisori de familie.

De la muzeu, delegaţia s-a deplasat la Primăria municipiului Caransebeş, unde, la sfârşitul şedinţei Consiliului Local, viceprimarul Marius Isac i-a înmânat Rodicăi Voiculescu, în Aula „1 Decembrie 1918”, diploma care conferă titlul de „Cetăţean de Onoare Post-Mortem” Generalului Ioan Dragalina.

Apoi, oaspeţii şi oficialităţile locale au depus coroane de flori la statuia Generalului Ioan Dragalina, din parcul care poartă numele Eroului de la Cerna şi Jiu.

De la Caransebeş, delegaţia a plecat spre Lugoj, municipiu în care există două statui ridicate în onoarea Generalului-erou.

Cosmin VLAD

Lasă un răspuns