Drepturile persoanelor cu dizabilități au suferit modificări

Drepturile persoanelor cu dizabilități au suferit modificări
Drepturile persoanelor cu dizabilități au suferit modificări. Legislația prin care sunt reglementate drepturile persoanelor cu dizabilități a suferit, în ultimele luni, mai multe modificări. Printre altele, persoanele cu dizabilități se pot pensiona acum mai repede, indiferent de momentul apariției handicapului, iar reevaluarea periodică a persoanelor cu handicap grav se poate face la domiciliu. 

În primul rând, după cum s-a stabilit prin OUG 94/2021, angajații cu handicap grav, accentuat sau mediu beneficiază acum de o pensionare mai rapidă, fără să se țină seama de momentul la care au căpătat dizabilitatea.

Astfel, beneficiază acum de reducerea vârstei standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap, nu doar cei care au căpătat handicapul înainte de asigurarea la pensii, așa cum era anterior.

Practic, a fost eliminată din Legea pensiilor o discriminare ce permitea pensionarea mai rapidă a celor care au căpătat un handicap înainte de asigurarea în sistemul public de pensii.

Apoi, după cum s-a stabilit în primăvară, prin Legea nr. 40/2022, persoanele încadrate în grad de handicap grav pot cere ca reevaluarea periodică să se facă la domiciliu, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la comisiile de evaluare.

Comisia de evaluare se deplasează la domiciliul persoanei după o prealabilă programare și informare a acesteia cu privire la data și ora efectuării evaluării periodice.

Certificatele de handicap pentru copiii cu afecțiuni grave sunt valabile până la 18 ani

Părinții copiilor ce suferă de boli degenerative ori au alte probleme grave de sănătate nu mai trebuie să mai facă, din iunie, drumuri repetate în fața comisiilor care stabilesc încadrarea în grad de handicap grav, deoarece, în anumite situații, valabilitatea certificatelor de handicap se prelungește până la împlinirea vârstei majoratului.

Citește și: De luni intră în vigoare noi măsuri pentru ocrotirea anumitor persoane cu dizabilități

Măsura a apărut anul trecut, dar se aplică odată cu apariția, în vară, a unor criterii speciale pentru implementarea sa.

Potrivit Legii 185/2021, în cazul în care unui copil cu dizabilități îi sunt eliberate succesiv două certificate de încadrare în grad de handicap grav, fiecare dintre ele având termenul maxim de valabilitate permis de lege, adică doi ani, autoritățile îi vor elibera acestuia un certificat valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Lasă un răspuns