”Timișorenii reșițeni” Lucia Petric Epure și Sorin Pescariu, în postura de mânuitori ai condeiului, la Reșița!

”Timișorenii reșițeni” Lucia Petric Epure și Sorin Pescariu, în postura de mânuitori ai condeiului, la Reșița!
”Timișorenii reșițeni” Lucia Petric Epure și Sorin Pescariu, în postura de mânuitori ai condeiului, vineri seara, Acasă la Reșița!

Am încheiat această săptămână, așa cum am început-o… La ‘’Grădina Cărturești a Reșiței’’, sau mai bine spus la Biblioteca Germană Alexander Tietz, în Heimatul omului de suflet, Erwin Josef Țigla.

Dacă luni am comemorat 70 de ani de la urcarea la cele sfinte ai Episcopului Greco-catolic reșițean, Traian Valeriu Frențiu, am încheiat-o cu o întâlnire de suflet alături de doi bănățeni de frunte. Este vorba de jurnalistul de la Ziua de Vest Lia Lucia Petric Epure și medicul cardiolog Sorin Pescariu. Ambii au fost de această dată în postura de mânuitori ai condeiului.

Volumele lor „Regele Mihai un surâs care nu se vede’’ și ‘’De-a Rostogolul prin Amânaria’’ au stârnit compilații verbale, presărate cu emoție și admirație. Cel mai frumos mi s-a părut lecția predată de aceste două personalități. Au reușit să aducă împreună oameni de seamă ai Reșiței din mai multe generații. S-au făcut mărturisiri, aprecieri, polemici. Într-un fel aparte foștii colegi de liceu ai  profesorului doctor în ştiinţe medicale, Sorin Pescariu au strigat catalogul într-o seară boemă și scăldată în culorile verii la Reșița!

Citește și: Dublă lansare de carte a două personalități – Lia Lucia Petric Epure și Sorin Pescariu!
O lecție frumoasă, caracteristică celor buni, plină de modestie și respect reciproc

Despre cărți și despre autori s-a vorbit laudativ și firesc. Personalitatea regelui Mihai a fost evocată cu obiectivitate. În continuarea sau completarea acestei cărți reportajul primelor două decenii de libertate, al profesorului Sorin Pescariu ne-a introdus într-un film imaginar. Unul în care  fiecare și-a putut identifica  personajul lui.

Incisiv, romantic, dur sau uneori chiar credul, autorul trăiește pasional fiecare eveniment. Ni-l transmite ‘’la cald ‘’de pe frontul imaginar al unei lupte pentru adevăr și dreptate. O lecție frumoasă, caracteristică celor buni, plină de modestie și respect reciproc.

Prezență activă în viaţa Cetăţii, doctor in istorie, specialitatea numismatică, Dana Antoaneta Bălănescu a moderat întâlnirea vădit emoționată. În primul rând datorită faptului că se afla în fața fostului său coleg de liceu, Sorin Pescariu. Dealtfel, catalogul generației 1970-1974, a fost completat de dascălul Carmen Șulți. Acesteia i s-au alăturat și alte voci, care au subliniat pe lângă harul scrisului specific lui Sorin Pescariu, omenia medicului.  

Cartea Liei Lucia Petric Epure este o rugăciune, din punctul meu de vedere. O rugăciune testament a ultimului mareșal al României, regele Mihai. Ar trebui să nu lipsească din biblioteca niciunei școli.

”Timișorenii

La această manifestare, prilejuită de reîntâlnirea cu ”timișorenii reșițeni”, am avut bucuria de a revedea multe somități locale, din toate mediile.  Din mediul academic, medical, învățământ sau alte domenii, marea majoritate obișnuiți ai evenimentelor culturale.
Mă refer la doamna doctor Felicia Quint un frenetic susținător al culturii, Camelia Duca inițiator al Festivalului Concurs Internațional ‘’Sabin-Pauța’’, medicul Liliana Heller-Ionescu, Doina Frunzăverde, Cristian Chioncel și Gheorghe Popovici de la Centrul UBB Reșița, familia profesor Ion Vela, Clara Maria Constantin, managerul Bibliotecii ‘’Paul-Iorgovici’’, Florin Safer, omniprezent la astfel de evenimente, foștii colegi de liceu ai profesorului Pescariu și membri Forumului Democratic German.
Și dacă nu au lipsit nici momentele muzicale susținute de Marianne și Petru Chirilovici, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Caraș-Severin, omul de cultură Erwin Josef Țigla a înmânat celor doi scriitori câte o medalie aniversară ”Reșița 250′. A fost un moment frumos pentru CV-ul spiritual al orașului de pe Bârzava!

”Timișorenii

Păcat, însă, că a lipsit o bună parte a presei. Dealtfel doar Banat TV  și Gazeta de Caraș-Severin au spus prezent. Păcat că din spectrul politic local nu a avut cam nimeni curiozitatea să descopere valorile cu care Reșița se poate prezenta oriunde în lume cu onoare. Trebuie să ținem cont că atât Lia Lucia Petric Epure cât și profesorul doctor în științe medicale, Sorin Pescariu sunt personalități apreciate în întreaga țară.

„Zi-le oameni și dă-le pace!”

Această situație, ce a devenit obișnuință mai ales dacă nu se dau diplome de participare,  m-a dus cu gândul la ce spunea medicul și dramaturgul Anton Pavlovici Cehov: „Oamenii scrisului, în special artiștii, trebuie să recunoască faptul că, pe lumea asta, nu poți înțelege nimic, așa cum recunoștea cândva Socrate și cum recunoștea și Voltaire. Mulțimea crede că știe tot și înțelege tot; și, i se pare că orizontul ei e mai larg. Dacă însă artistul în care mulțimea crede se decide să anunțe că el nu înțelege nimic din ceea ce vede, chiar și acest singur fapt constituie un mare câștig de cunoaștere și un mare pas înainte”…dar vorba lui Ion Luca Caragiale : „Zi-le oameni și dă-le pace!”

Cei prezenți au primit cărți și autografe, au gustat atmosfera plină de prietenie și bun simț.
Până la urmă, nimeni nu poate uita  atmosfera boemă pentru care se cuvin  mulțumiri invitaților, gazdelor și tuturor celor prezenți pentru că așa  am redescoperit cu toții  o Reșiță ruptă de mediocritate într-o seară de vară  la ‘’Grădina Cărturești a Reșiței’’, sau mai bine spus la Biblioteca Germană ‘’Alexander Tietz’’, în Heimatul omului de suflet, Erwin Josef Țigla. 

Lasă un răspuns