Siguranţa online, o prioritate a autorităților pentru copii cărășeni

Siguranţa online, o prioritate a autorităților pentru copii cărășeni
Siguranţa online, o prioritate a autorităților pentru copii cărășeni. Poliţiştii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au desfășurat activități cu caracter informativ-preventiv în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalității”, privind siguranța în mediul online.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară și Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au purtat discuții cu elevii și profesorii de la Școlile Gimnaziale Maciova și Constantin Daicoviciu, cărora le-au adus în atenție tipurile de fraude informatice: phishing-ul prin email (este un mesaj electronic trimis către sute sau mii de destinatari, pretinzând a fi din partea unei surse legitime – prieten, instituție, magazine virtuale), phishing-ul prin telefon (este o modalitate prin care o persoana pretinde că sună din partea unei surse de încredere cum ar fi banca, membru de familiei, autoritate și, apelând la tehnici de inginerie socială, solicită informații confidențiale cum sunt adresa, nume complet, datele părinților, etc.), fraudele pe platforme market place, clonarea cardurilor etc.

Polițiștii au făcut recomandări copiilor pentru prevenirea fraudelor informatice. Siguranța copiilor pe primul plan

Polițiștii au prezentat și consecințele acestor fraude informatice, făcând totodată o serie de recomandări în vederea prevenirii diferitelor situații de victimizare:
– să nu deschidă link-uri/ atașamente din email-uri/sms-uri nesolicitate.
– să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare. Datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate.
– să utilizeze parole puternice ( o parolă puternică are litere mari și mici, cifre și caractere speciale precum: @!#*) etc.

Siguranța
Siguranța

Astfel de activități vizând siguranța pe internet au fost desfășurate pe raza întregului județ, polițiștii oferind adulților și tinerilor sfaturi utile privind adoptarea unui comportament responsabil în lumea virtuală, pentru a evita situațiile riscante sau pentru a ști cum să procedeze în astfel de situații:

1.Nu oferi persoanelor întâlnite pe Internet informaţii personale despre tine sau familia ta!
2.Nu spune parola de la e-mail-ul tău altor persoane în afara părinţilor. Dacă le comunici această parolă prietenilor sau altor persoane, acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele tău sau pot intra pe site-uri interzise!
3.Gândește-te foarte bine la consecințe înainte de a te expune într-un mod indecent pe Internet!

Atunci când ai de gând să distribui orice fel de conținut despre tine, ține cont că acesta poate ajunge cu ușurință la persoanele la care nu îți doreai.

Nu tot ceea ce există pe internet este adevărat.

4.Nu uita că nu tot ceea ce citeşti sau vezi pe Internet este adevărat!

5.Nu da curs îndemnurilor, sarcinilor și provocărilor pe care le primești în cadrul unor jocuri online, care fac referire la viața reală și te îndeamnă să săvârșești fapte ce îți pot pune viața în pericol sau îi pot afecta pe cei din jur!

6.Dacă cineva te face să te simţi inconfortabil pe Internet, poţi oricând să renunţi la comunicarea cu acea persoană. Nu eşti obligat să stai pe Internet mai mult decât consideri tu şi nici să suporţi ceea ce îţi provoacă neplăcere sau teamă.

7.Dacă cineva te amenință că are acces la informații confidențiale ca să îți arate că e bine informat… Nu uita că în realitate are acces numai la informații care se găsesc foarte ușor pe Internet și nu dovedesc nimic.

8.Nu distribui poze, filme sau alt conținut dacă nu ai acordul scris al persoanei care e protagonistă și care ți-a permis distribuirea.

Același lucru se aplică și în cazul distribuirii de fotografii sau de clipuri video în care se află alte persoane: întreabă-le înainte de a le eticheta, înainte de a reposta conținutul sau înainte de a-l da mai departe.

9. Nu ezita să anunți imediat un adult în care ai încredere sau un polițist dacă ai o problemă sau ești victima unei agresiuni sub orice formă pe Internet!
„Orice situație abuz asupra minorilor, petrecută în mediul online trebuie sesizată Poliției, fie în mod direct la cea mai apropiată unitate de poliție sau prin apel unic de urgență 112”, se mai precizează în comunicatul emis de IPJ Caraș-Severin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *