Ședința de Urgență pentru învățământul județean! Elevii claselor a XI-a și a XII-a respectă regulile, doar la școală?!

Ședința de Urgență pentru învățământul județean! Elevii claselor a XI-a și a XII-a respectă regulile, doar la școală?!

   Ieri seară, 18.09.2020, a avut loc o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin. Tematica şedinţei  a fost evoluţia situaţiei epidemiologice în cadrul  unităţilor  de  învăţământ din  judeţ şi schimbarea scenariului de desfăşurare a activităţilor didactice în  mai multe unităţi  şcolare. În prezent, s-au cunoscut situația unei eleve de clasa a XI-a de la Liceul Hercules din Băile Herculane și a două eleve, din aceeași clasă,  de la Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ Reşiţa care erau infectate cu coronavirus și s-a dispus de către factorii responsabili ca aceste două clase să-ți desfășoare orele on-line. În urma raportărilor zilnice s-a mai identificat încă un caz la Reșița, în aceeași clasă a XII-a cu celelalte două eleve depistate pozitiv anterior, și altă situație la Bocșa.

         În urma şedinţei, s-a aprobat propunerea de  suspendare a  cursurilor unei clase din cadrul Colegiului Naţional „Traian Lalescu“ Reşiţa, până la data de  01.10.2020, ca urmare a confirmării a 3 cazuri de infectare cu SARS Cov-2, în rândul elevilor din această clasă. De asemenea, s-a aprobat  propunerea de suspendare a cursurilor pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 18.09.2020,  pentru o clasă a Liceului Teoretic „Tata Oancea“ Bocşa, ca urmare a confirmării unui elev infectat cu SARS Cov-2 în această clasă.

         În urma analizei propunerilor consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ  din judeţul nostru, avizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi de către Direcţia de  Sănătate Publică Caraş-Severin, s-a aprobat trecerea la scenariul 2 (galben) de desfăşurare a activităţilor didactice pentru mai multe unităţi  de  învăţământ din judeţ.

         Prefectul judeţului,  Cristian Gâfu, a ţinut să evidenţieze faptul că este necesară o mai mare responsabilizare a părinţilor şi elevilor, deoarece  s-a constatat că situaţia cea mai periculoasă este în rândul elevilor de liceu, care chiar dacă respectă regulile de distanţare fizică şi normele igienico-sanitare în cadrul  şcolii, le  ignoră cu desăvârşire în momentul în care părăsesc unitatea de învăţământ.

         Prefectul a precizat că ţinerea sub control a răspândirii virusului şi implicit buna desfăşurare a activităţilor şcolare se poate realiza doar printr-un efort comun al cadrelor didactice, al instituţiilor statului dar mai ales al elevilor şi al părinţilor.

         De asemenea, Cristian Gâfu a mai spus că se vor lua toate măsurile necesare şi că membrii CJSU se vor reuni de câte ori va fi nevoie pentru a se asigura că generaţiile de copii care frecventează şcolile şi grădiniţele vor putea beneficia de o copilărie cât mai normală, desfăşurându-şi activităţile didactice în scenarii cât mai blânde şi mai benefice pentru dezvoltarea normală a copiilor.

         În încheiere, prefectul judeţului a amintit tuturor celor prezenţi că situaţia generată de pandemie a devenit foarte periculoasă, boala având evoluţii din cele mai neaşteptate şi lovind necruţător, fără să mai ţină cont de vârstă sau de condiţia fizico-medicală a pacienţilor şi, din păcate, în judeţul nostru avem persoane decedate la vârste sub 50 de  ani, fără  comorbidităţi asociate şi cu o stare fizică anterioară foarte bună.

  Datele au fost transmise de Instituția Prefectului Caraș-Severin prin Biroul de presă, purtător de cuvânt, Flavius Militaru. 

FLORIN ȘTIUBE

Lasă un răspuns