Percheziții la traficanții de droguri din Reșița

Astăzi, 9 iulie, polițiști de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Caraș – Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraș – Severin, au afectuat  29 de percheziții domiciliare, pe raza municipiului Reșița. Au fost vizate adresele mai multor persoane bănuite de constituirea unor grupări infracționale organizate, specializate în distribuirea de droguri de risc și substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

„Până la această oră, au fost găsite și ridicate de la persoanele bănuite, diferite cantități de droguri de mare risc, de risc și substanțe halucinogene, bani și obiecte folosite la cantărirea și prelucrarea substanțelor”, ne-a informat purtătorul de cuvânt al IPJ Caraș-Severin,  inspector principal de poliție Alina BOERU.

În cursul zilei de astăzi, 38 de persoane din Reșița, membrii ai grupărilor, au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Caraș-Severin, în vederea audierii. În urma probatoriului administrat în cauză, s-a stabilit că în cursul anului trecut, peraza municipiului Reșița, s-au conturat trei grupări infracționale organizate, care acționau în Reșița și în localitățile limitrofe.

Două dintre aceste grupări ar fi fost implicate în distribuirea de droguri de risc, iar cea de-a treia s-ar fi ocupat cu efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive, între cele trei grupări existând interacțiuni, în special pe linie de distribuție stradală.

Cele trei grupări infracționale erau structurate pe un palier de aprovizionare și un palier de distribuție stradală, fiind coordonate de șase tineri cu vârste cuprinse între 20 și 30 ani, toți din Reșița.

Aprovizionarea cu droguri de risc, respectiv cannabis, s-ar fi făcut în special de la dealeri din Timișoara, ulterior drogurile fiind porționate și oferite spre vânzare, la doze de 0,2 – 1 gram, de către membrii palierului de distribuție stradală.

Pentru producerea substanțelor susceptibile a avea efecte psihoactive, leaderii grupărilor ar fi procurat substanța activă de la persoane din Craiova, pe care ar fi prelucrat-o ulterior prin amestecarea cu diverși solvenți și impregnarea pe fragmente vegetale. Substanțele susceptibile a avea efect psihoactiv ar fi fost vândute în rândul tinerilor din Reșița, la prețuri cuprinse între 30 – 60 lei/doza, la doze de 0,2 – 1 gram.

În cauză se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și de mare risc, deținere în vederea consumului de droguri de risc și de mare risc, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri de risc și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

Acțiunile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și de sprijinul tehnic al Biroul de Analiză a Informațiilor Caraș-Severin.

La percheziții au participat și poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Arad și Mehedinți, luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale Caraș-Severin, precum și jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Caras-Severin și Gruparea Mobilă de Jandarmi Timișoara.

„Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”,  se mai precizează  în comunicatul IPJ Caraș-Severin.

FLORIN ȘTIUBE

Lasă un răspuns