Morile de la Răcășdia vor fi salvate

Morile de la Răcășdia vor fi salvate

Morile de la Răcășdia vor fi salvate de către Asociația Acasă în Banat .Sâmbătă, 18 martie 2023, în colaborare cu Primăria Răcășdia și comunitatea din localitate, asociația organizează o acțiune de voluntariat la morile din Răcășdia la care sunt invitați să participe toți iubitorii de patrimoniu și de frumusețile satului bănățean.

Este vorba despre două mori amplasate pe râul Ciclova: Moara din Vârtop, care încă mai funcționează și Moara din Sat, care este abandonată de câțiva ani și este în pericol să dispară definitiv. Cele două sunt singurele care au supraviețuit dintr-un șir de 9 mori care existau în urmă cu un secol aici.
Ne propunem să intervenim pentru a proteja și a pune în valoare cele două mori din Răcășdia pentru a se păstra pentru generațiile viitoare și a putea fi vizitate de turiști în condiții bune.
Dacă la Moara din Vârtop situația este relativ bună, aceasta fiind bine conservată, funcțională și îngrijită de proprietari, problemele cele mai mari sunt la Moara din Sat care este abandonată și riscă să intre într-un proces accelerat de degradare.

Citește și: Anunț UAT comuna Răcășdia

Intervenția noastră se va concentra pe această moară, aflată într-o poziție centrală în raport cu centrul satului, accesibilă și cu rol de exemplu pentru comunitatea locală.
Lucrările efectuate se vor concentra pe reparații capitale la acoperiș, zugrăvire, tratament a pieselor de lemn, revopsirea pieselor metalice ruginite, amenajarea extensivă a zonei înconjurătoare, pentru a o transforma într-o zonă de promenadă pentru localnici și turiști deopotrivă.
Cele două mori sunt alimentate de un canal de aducțiune (irugă) care pornește din amonte de podul de cale ferată, alimentează Moara din Vârtop, iar din evacuarea acesteia continuă pe o distanță de circa 400 metri până la Moara din Sat.
Pentru ca Moara din Sat să fie corect alimentată cu apă (fie pentru măcinat, fie cu scop turistic) este nevoie să efectuăm lucrările normale de întreținere a canalului de alimentare: ecologizare, defrișarea vegetației excesive, decolmatare.
PROGRAMUL INTERVENȚIEI:
– 08:00 – 09:00 – primirea voluntarilor, pregătirea șantierului
– 09:00 – 13.00 – prima parte a intervențiilor
– 13:00 – 14.00 – pauză de masă
– 14.00 – 17.00 – a doua parte a intervențiilor
– 17.00 – închiderea șantierului, plecarea voluntarilor
Dacă doriți să participați vă rugăm să completați formularul postat în linkul din comentarii.
Cei care doresc să sprijine evenimentul pot face donații către Asociația Acasă în Banat cu mențiunea „Pentru morile de la Racasdia”:
Donații în LEI: RO26BTRLRONCRT0P53069801
Donații în EURO: RO11BTRLEURCRT0P53069801
SWIFT/BIC: BTRLRO22
Revolut: 0748918091
PayPal: acasainbanat@gmail.com
Sursa : Acasă în Banat( Facebook)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: