Marcel Vela a prezentat Programul de Guvernare „Dezvoltăm România” la Reșița, Bocșa, Anina și Moldova Nouă

Partidul Național Liberal a lansat joi seara, prin Guvernul României și premierul Ludovic Orban, Programul de Guvernare 2021-2024 – „Dezvoltăm România”.

Președintele Partidului Național Liberal filiala Caraș-Severin, Ioan Marcel Vela a susținut astăzi la Reșița o conferință de presă care a avut ca principală temă prezentarea câtorva puncte din programul de guvernare. Alături de președintele PNL Caraș-Severin, la conferința de presă au participat și doi candidați PNL la alegerile parlamentare din 6 decembrie, Jaro Marșalic și Ion Chisăliță.

sursa foto: captura video expressdebanat

În prima parte a zilei, delegația liberală s-a întâlnit cu alegătorii și membrii organizațiilor locale din orașul Bocșa, Anina și Moldova Nouă, în care s-au respectat toate regulile de protecție legată de igiena sanitară și distanțare socială impuse de legislația actuală referitor la combaterea pandemiei.

În prezentarea făcută, președintele Marcel Vela s-a referit strict la zona Caraș-Severinului, pe axa de infrastructură feroviar unde sunt demarate lucrări noi pe rețeaua Arad – Timișoara -Caransebeș de 7,3 miliarde lei, Craiova – Caransebeș – 11,2 miliarde lei, bineînțeles și de alte investiții la nivel național. Pe domeniul rutier, Banatului de Munte îi este alocată suma necasară pentru autostrada Drobeta Turnu-Severin – Caransebeș – Lugoj pe o distanță de 142 de kilometri, fiind alocată pentru prima fază 6,52 miliarde lei, la care se vor adăuga și suma aferentă distanței Drobeta Turnu Severin – Calafat, coridorul transfrontalier pe o distanță de 72 de km.

sursa foto: captura video expressdebanat

Am amintit cele două axe, rutieră și feroviară, ca fiind garanția pentru investitorii din România și din alte state că vor avea acces mai ușor în Banatul de Munte, la fel și pentru cei care locuiesc sau au activități de afaceri și vor avea acces mai ușor către piețele de desfacere din România sau din străinătate.

În zona economică, Programul de Guvernare sprijină creșterea economică în sensul că se vor amâna ratele bancare până la 01 iulie 2021, se acordă eșalonarea la plata obligațiilor fiscale până la o perioadă de 12 luni, se continuă acordarea de garanții de stat pentru credite cu dobândă subvenționată prin IMM Invest și Exim Bank în valoare de 30 de miliarde de lei. Se asigură accesul la finanțări și lichidități pentru companii prin IMM Leasing și IMM Factor în valoare de 5 miliarde de lei, se lansează noi produse de garantare pentru IMM-uri, AgroInvest, cardul I.C. Brătianu, Capital IMM și multe altele. În atenția Guvernului sunt în același timp și programe de finanțare nerambursabile pentru mediul de afaceri, cum ar fi digitalizare, inovare și turism în valoare de 10 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, implementarea programului de granturi pentru repornire industrie cele mai afectate cu alocare de 1,5 miliarde euro, supracontractarea proiectelor pentru microîntreprinderi și IMM-uri prin Programul Operațional Regional, în implementare cu buget de 1,13 miliarde de euro, contractarea granturilor pentru inițiative antreprenoriale inovative și digitalizarea companiilor cu un buget de 330 de milioane de euro, apel deschis în acest an și acordarea sprijinului pentru antreprenoriatul rural și tineri fermieri cu 300 milioane de euro, apel deschis în 2020”, a precizat Marcel Vela, președintele PNL Caraș-Severin.

La Anina

În continuare, liderul liberal cărășean a vorbit despre schemele de ajutor de stat acordate de Guvernul Ludovic Orban, prezentate în programul de guvernare „Dezvoltăm România”.

Sunt în discuție schema de ajutor de stat pentru investiții noi cu un buget anul de 1,5 miliarde de lei, cele pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională cu un buget anual de 450 miliarde de lei, schema de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor înregistrate de companiile din HoReCa și turism în anul 2020 comparativ cu veniturile din anul anterior, schema pentru ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor pentru chiriașii centrelor comerciale care și-au suspendat activitatea în acest an – 160 milioane de lei, schema de ajutor pentru sectoarele cultural creative pentru susținerea activităților culturale-artistice pentru perioada 2021- 2022 în valoare de 100 milioane de euro și schema de ajutor de stat privind sprijinrea industriei cinematografice, unde au fost alocate încă 150 de milioane de euro pentru următorii trei ani”, a mai spus Marcel Vela.

la Bocșa

Pe lângă toate acestea, Guvernul Orban este preocupat de debirocratizare, simplificarea și eficientizarea din administrație prin delegarea competențelor și a resurselor către administrația publică locală. „Simplificarea administrativă se face prin cât mai multe proceduri prin mediul digital on-line, recrutatea pe funcții publice să se facă pe competență, integritate și performanță, precum și crearea unui sistem unic bugetar de evidență a personalului bugetar și depolitizarea funcției publice.

Guvernul PNL anunță și o reformă electorală legată de extinderea votului prin corespondență și la nivel național, revenirea la alegerile primarilor cu majoritatea voturrilor exprimate și diaspora să fie mai bine reprezentată în Parlament”, a precizat președintele PNL Caraș-Severin.

Pe domeniul siguranței publice, de care răspund personal în actualul Guvern, protejarea dreptului românilor la viață și la proprietate sunt lucruri esențiale, modernizăm instituțiile de ordine publică pentru a răspunde nevoilor cetățenilor și societății, vom asigura intervenții rapide pentru asigurarea ordinii și vieții, consolidîm mecanismele de prevenire a criminalității printr-o prezență activă pe segementul stradal, în locurile cu potențial infracțional. Avem ca acțiuni prioritare, siguranța școlară, combaterea violenței domestice, capabilitățile noastre de răspuns în situații de urgență, de protecție civilă, de ordine publică vor crește în continuare ca tehnică și dotări în ceea ce înseamnă îmbunătățirea acestor reacții” Marcel Vela – președintele PNL Caraș-Severin.

Alături de președintele Klaus Iohannis, echipa liberală pune în aplicare #DezvoltămRomânia, cel mai ambițios program de investiții din istoria post-decembristă. Am obținut 80 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană, care ne vor ajuta să construim spitale, școli și autostrăzi în următorii 7 ani.

FLORIN ȘTIUBE

Lasă un răspuns