Mănăstirea Călugăra îşi sărbătoreşte hramul

Mănăstirea Călugăra îşi sărbătoreşte hramul

Mănăstirea Călugăra, de lângă Oraviţa, îşi sărbătoreşte în 1 octombrie, când Biserica Ortodoxă o cinstește pe Maica Domnului, hramul. Sărbătoarea „Acoperământul Maicii Domnului” este cea mai importantă pentru această așezare monahală și de aceea rânduielile liturgice au început încă de miercuri, când a fost întâmpinată Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Măru, ce a fost pictată în Muntele Athos în anul 1520. În continuare s-a oficiat Slujba Privegherii, urmată de Sfânta Liturghie.

Astăzi, în ziua hramului, va fi prezent și PSS Lucian, Episcopul Caransebeșului, care va binecuvânta paraclisul cel nou al mănăstirii și va oficia Sfânta Liturghie, informează site-ul Episcopiei Caransebeşului.

Pe locul unde astăzi se înalţă biserica mănăstirii, se găsea o peşteră unde, la jumătatea secolului al XIX-lea, au fost descoperite osemintele bine mirositoare ale unui pustnic, câteva obiecte bisericeşti, dar şi o icoană a Maicii Domnului, pictată, se pare, în Sfântul Munte Athos. Această descoperire a convins localnicii să ridice o mănăstire în acel loc, care a fost sfinţită de Episcopul Emilian Kengelat al Vârşeţului în ziua de 1 octombrie 1861. (Foto: Episcopia Caransebeşului)

Cosmin VLAD

Lasă un răspuns