MAI la ora bilanțului. Marcel Vela: „Respectați votul, respectați legea!”

MAI la ora bilanțului. Marcel Vela: „Respectați votul, respectați legea!”

Astăzi, 29 septembrie 2020, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog (foto), a susținut o declarație de presă cu privire la activitățile desfășurate de efectivele MAI în contextul desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din data de 27 septembrie 2020. „La nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost realizată o analiză a modului în care au decurs alegerile locale din punct de vedere al menținerii ordinii publice la nivel național și al modului în care s-a acționat în urma semnalării unor incidente electorale, care sunt de competența MAI.

Concluzia este că în ziua alegerilor a fost menținut climatul general de ordine publică și s-a asigurat o intervenție rapidă la toate sesizările privind producerea unor contravenții și infracțiuni, fiind luate măsuri imediate de începere a verificărilor și de aplicare a sancțiunilor.

Mobilizarea suplimentară față de o zi obișnuită a efectivelor MAI, la nivelul întregii țări, a avut drept obiectiv principal prevenirea faptelor ilegale. Așa cum știți pe parcursul zilei de duminică am transmis periodic informații cu privire la numărul de sesizări primite și modul de soluționare al acestora.

De la ultima ieșire publică, respectiv ora 18.00, și până la finalizarea procesului de vot au mai fost primite 316 sesizări dintre care 206 nu s-au confirmat în urma verificărilor.  Față de 47 de semnalări se fac în continuare cercetări pentru a se stabili dacă cele sesizate se confirmă sau nu și pentru a dispune măsuri legale, dacă este cazul.

Angajații MAI au aplicat, de asemenea, 17 amenzi în valoare de peste 82 de mii de lei și 67 de avertismente scrise.

După încheierea procesului electoral, la nivel național s-au desfășurat manifestări spontane de susținere a unor candidați  în 120 de localități din 28 de județe la care au participat peste 13.000 de persoane. Pentru menținerea măsurilor de ordine publică și asigurarea protecției participanților au fost angrenați aproximativ 2.000 de angajați MAI. În ceea ce privește desfășurarea scrutinului, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții.

După închiderea secției de vot, președintele, în prezența membrilor biroului electoral, declanșează operațiunile de numărare a buletinelor de vot și de consemnare a rezultatului votării, aceste operațiuni fiind înregistrate audio-video.

Pe baza proceselor-verbale cu rezultatul numărării voturilor de la toate birourile electorale ale secțiilor de votare și, după soluționarea contestațiilor, birourile electorale de circumscripție procedează la totalizarea voturilor exprimate și la atribuirea mandatelor.

Vă reamintesc că pentru desfășurarea alegerilor locale în condiții de siguranță și legalitate, ministerul afacerilor interne a mobilizat peste 43.000 de angajați, dispozitivele de ordine publică fiind suplimentate în special în localitățile unde evaluările specialiștilor MAI semnalau anumite riscuri.

Ministerul Afacerilor Interne a luat măsuri pentru menținerea și asigurarea ordinii și liniștii publice în localitățile țării, pe întreaga perioadă electorală și, în mod deosebit, în ziua votării, dar și în pre-ziua votului și în zilele ulterioare.

În ziua alegerilor, efectivele MAI au fost responsabile cu asigurarea măsurilor de protecție la secțiile de votare, iar după încheierea votării, au asigurat protecția dosarelor întocmite de birourile electorale ale secțiilor de votare, pe timpul transportului acestora la birourile electorale ierarhic superioare.

La acest moment, este în curs de finalizare misiunea de pază a transporturilor proceselor-verbale de la Birourile Electorale către Judecătorii, respectiv Tribunale.

Conform legii, structurile ministerului afacerilor interne nu au fost implicate în desfășurarea propriu-zisă a procesului de vot  sau în numărarea voturilor și stabilirea rezultatului alegerilor.

Conducerea ministerului mulțumește tuturor angajaților MAI pentru efortul, promptitudinea și profesionalismului de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor pentru desfășurarea în condiții de siguranță a alegerilor.”

Ioan Marcel Vela, ministrul afacerilor interne a precizat faptul că procesul electoral nu s-a încheiat, iar angajații MAI sunt la datorie.
„Dragi români,
Am fost și rămân foarte atent la tot ceea ce se întâmplă în contextul acestor alegeri și, credeți-mă nu voi tolera nicio abatere de la lege!
Colegii mei din Ministerul Afacerilor Interne sunt în continuare la datorie.
Chiar dacă alegătorii și-au exprimat deja votul, procesul electoral nu a luat sfârșit. Vom rămâne vigilenți la respectarea legii, astfel încât acest scrutin să reflecte în mod fidel și categoric voința românilor din 27 septembrie.
Disperarea unor candidați că au pierdut fotoliul de primar sau alegerile pentru consilii, nu trebuie să conducă la încălcarea legii, la fraude electorale. Este o chestiune de respect față de alegători, să știi să pierzi cu demnitate.
Sunt în politică de peste 30 de ani, am candidat, am pierdut sau am câștigat, dar am rezistat în toți acești ani pentru că de fiecare dată am respectat decizia electoratului.
Asta înseamnă democrație, asta înseamnă normalitate!
Știu că rezistența la schimbare poate fi mare, dar acesta este votul, este voința generațiilor pe care noi le-am crescut.
Respectați votul, respectați legea!
Toate sesizările de fapte penale au fost înregistrate la parchetele competente si anchetele sunt efectuate sub îndrumarea procurorilor.
Sunt deja 3 persoane reținute pentru comiterea de fapte ilegale în contextul alegerilor locale și alte câteva sute de persoane cercetate.
Îi asigur pe toți românii că suntem hotărâți ca, în toate situațiile în care au fost semnalate încălcări ale legii, să facem lumină și să aflăm adevărul” – Ioan Marcel Vela – ministrul afacerilor interne. 

Lasă un răspuns