Lucian Dobre – Filozofia IADER pentru fotbalul juvenil

Lucian Dobre – Filozofia IADER pentru fotbalul juvenil

Lucian Dobre este considerat un vizionar al fotbalului juvenil reșițean și aceste aprecieri vin din partea specialiștilor din fotbalul românesc și nu numai. După ce și-a terminat activitatea sportivă a avut dorința fermă de a crea o academie de fotbal și foarte mulți cunoscuți s-au mirat de intențiile ambițiosului fostului fundaș reșițean.

Lucian Dobre și-a suflecat mânecile și s-a pus pe pe treabă, iar astăzi Academia ACS Mundo Reșița este un brand binecunoscut în toată țara și în Serbia. Un club care a crescut sănătos după filozofia proprie adaptată la cerințele moderne ale educației sportive.

Lucian Dobre este absolvent al Școlii Federale de Antrenori și are calificarea de antrenor licență A UEFA.

„Îmi aduc aminte când am creat asociația sportivă  Micii Campioni Reșița, cum eram un alt tip de antrenor. Am fost fotbalist la un nivel de performanță și credeam că, metodele de pregătire pe care le știam atunci chiar de la mari antrenori, sunt cele mai bune. Atunci când a făcut pasul către un alt club, mi-am dat seama că acele metode sunt vechi, care nu mai dau randament și noi cei din zona aceea le foloseam ani de zile în fotbalul juvenil.  Când mă refer la randamentul unei academii sau centrul de copii și juniori, mă refer la faptul că acestea trebuie să producă jucători pentru echipa mare. La acest capitol se cunoaște foarte bine faptul că echipele cărășene nu a mai produs fotbaliști pentru liga a I-a. Am considerat că metodologia folosită este depășită și am aplicat una nouă, modernă, bazată pe antrenarea cognitivă, a creierului copilului, pentru că până la urmă toate comenzile pleacă de la creier. Am citit cartea lui Gheorghe Hagi și în expunerea lui folosește tot felul de prescurtări și concepte”, a spus Lucian Dobre.

Lucian Dobre a creat chiar o filozofie proprie după care se desfășoară toată activitatea de la ACS Mundo Reșița și care pune pe primul plan COPILUL.

„Nu am inventat eu mersul pe jos, dar am creat o filozofie proprie  a noastră a clubului Mundo Reșița și anume IADER, prin care antrenăm fiecare jucător al nostru să fie antrenat în acest spirit. IADER înseamnă  INFORMARE – ANALIZĂ – DECIZIE – EXECUȚIE și toate făcute RAPID.  Prin acest concep antrenăm foarte mult informarea, modul de informare, decizia execuția și rapiditatea mișcării copilului. Toate antrenamentele sunt făcute, astfel încât el să-și dezvolte creierul.

Am stat de multe ori și m-am întrebat de ce ieșeau înainte fotbaliști și ce este tehnica? Foarte mulți specialiști spun că este execuția deciziei, iar eu unul după studii făcute, merg mai departe și spun că este și folosirea procedeului adecvat la timpul potrivit pentru a ieși dintr-o situație de criză sau să te pună într-o situație favorabilă. Fac apel la toți antrenorii cărășeni să studieze, vor vedea diferența după studiu, chiar dacă acum toți îmi spun că este teorie pură. Eu am fost fotbalist, Dumnezeu mi-a dat un har, dar ca să devin bun pedagog a trebuit să mă perfecționez în gândire. Una este să știi să cânți frumos pentru că ai primit acest har divin și alta este să predai muzică copiilor. Este total diferit și trebuie să studiezi”, a mai spus Lucian Dobre.

Acs Mundo Reșița are centre de antrenament la Măureni, Teregova, Bocșa și Reșița, în jur de 140 de copii la categoriile de juniori  U15, U13, U11 și chiar mai mici.

„Mă bucur că vin tot mai mulți copii la noi  și părinții îmi spun că au luat această opțiune pentru că avem copilul în centrul atenției.  Importanți sunt acești minunați copii, nu mai putem aplica metodele cu care am crescut noi, sunt alte vremuri, alte generații. Nu poți să le vorbești copiilor acum despre Del Piero, pentru că va veni întrebarea firească a lor «Cine este acesta?». Totul trebuie actualizat, cotidian și am o mare problemă cu antrenorii care-și folosesc personalitatea în a stopa și inhiba copii. Filozofia IADER este mult mai grea, creșterea este mai lentă, dar este foarte sănătoasă și sigură pe termen lung. Este exact ca și cum am scrie pe nisip și la primul val se șterge tot. Filozofia IADER se scrie în stâncă dacă doriți o metaforă și nu o poate șterge nimic din creierul și crearea mentalității sportivului.

În plus, filozofia IADER nu este focusată în a forma numai sportivul, ne bazăm prin a crea omul. Dacă noi nu predăm niște valori morale corecte copiilor, atunci și conștientizarea lor, de a munci și a da 100% la antrenamente și jocuri, nu va fi făcută. Tocmai datorită acestui lucru foarte mulți copii vor pierde trenul și vor renunța la fotbal. Calitatea cea mai mare a unui antrenor este cea morală și perceptele morale pe care le transmite copiilor”, a încheiat Lucian Dobre. 

FLORIN ȘTIUBE

Lasă un răspuns