Lipsă mare de specialiști. Criza forței de muncă

Lipsă mare de specialiști. Criza forței de muncă

Lipsă mare de specialiști. Criza forței de muncă. Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante (LMV) a fost de 45.100, în 2022, în creștere cu 2.400 față de anul anterior, conform datelor publicate de INS.

În industria prelucrătoare s-a înregistrat cea mai mare cerere de salariați, un sfert din LMV raportate, deși numărul lucrătorilor din acest sector a scăzut ușor anul trecut, conform datelor lunare ale INS (cifre ce ar putea însă crește, la prelucrarea finală a datelor).
Unul din patru LMV, în industria prelucrătoare
În industria prelucrătoare s-a concentrat aproape 25% din numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante (11.111 joburi disponibile), însă rata de creștere s-a situat pe locul patru, după administrația publică (1,76%), distribuția apei, salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare (1,59%) și activități de spectacole, culturale și recreative (1,50%).
În 2021, industria prelucrătoare a raportat un număr mediu de 9.290 de LMV,
În toată industria se căutau anul trecut 13.362 angajați, față de 11.022 în 2021, ceea ce înseamnă o creșterii de resursă umană cu 1.821 persoane.

Citește și: 22 locuri de muncă sunt vacante prin AJOFM Caraș-Severin

Administrația publică, locul 2 – cu 4.800 LMV (din cauza blocării posturilor).
Industria prelucrătoare, care are cei mai mulți salariați din economie, a fost secondată, la cererea de forță de muncă în cifre absolute, de sectorul bugetar, care a reprezentat 23% din numărul mediul anual al LMV, cu următoarele domenii în top:
  • administrație publică (4.800 locuri vacante)
  • sănătate și asistență socială (4.200 joburi)
  • învățământ (1.400 locuri vacante).
Numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a cunoscut cele mai scăzute valori în tranzacții imobiliare, alte activități de servicii și industria extractivă (aproximativ locuri de muncă vacante pentru fiecare în parte).
Trend ascendent, în pofida crizei energiei
Per total, locurile de muncă vacante și-au continuat trendul ascendent și în 2022, atât ca număr, cât și ca rată, conform datelor INS.
Cu toate acestea, tensionarea pieței muncii nu s-a agravat, întrucât a crescut ușor și șomajul. Este însă îngrijorătoare dificultatea de acoperire a forței de muncă necesare în câteva sectoare și pe câteva ocupații.
Specialiștii rămân cei mai căutați angajați. Și se caută tot mai mulți
De exemplu: În ceea ce privește numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante analizate din perspectiva ocupațiilor, cei mai căutați au fost specialiștii în diverse domenii de activitate, grupa majoră 2, unde deficitul continuă să urce – 13.300 locuri vacante, în 2022, față de 12.429 în 2021.
Pentru operatori la instalații și mașini și asamblori de mașini și echipamente erau disponibile cu câte 800 mai multe locuri de muncă în 2022, comparativ cu 2021.
O lipsă semnificativă de lucrători s-a înregistrat anul trecut și în ocupațiile elementare – grupa majoră 9: 6.400 locuri vacante, conform INS.
La polul opus, cu cea mai redusă disponibilitate a cererii de forță de muncă salariată, atât în ceea ce privește rata medie anuală, cât și numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante s-au regăsit ocupațiile de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (0,43%, respectiv 100 locuri vacante), respectiv de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori – grupa majoră 1 (0,47%, respectiv 1.700 locuri vacante).

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: